Functie:HR-manager
Organisatie:hr-impact
Harry de Ruiter is interim- verandermanager en trainer/adviseur in de driehoek : Strategie, Leiderschap en Organisatieontwikkeling. Daarnaast is hij Toezichthouder in het onderwijs en in de zorg.
Zijn boek ‘Leiderschapskramp….een pleidooi voor vertrouwen en vernieuwing’ geeft inzichten in hoe een organisatie in een angstcultuur kan terecht komen en daar weer uit kan komen. Organiseren in de 21e eeuw vraagt juist, dat vertrouwen de kernkwaliteit van de organisatie is. Hoe ga je daarmee aan de slag als management, toezichthouders, medezeggenschap en cliëntenraad? Het boek levert praktijkgerichte inzichten op.
Bijdragen
Blog
Is jouw organisatie hard aan de slag met thema’s als duurzame inzetbaarheid, lerend vermogen en gespreid leiderschap? Heeft jouw organisatie te maken met het thema aantrekkelijk werkgeverschap? Neem dan de rust om met elkaar tot de kern van het vraagstuk door te dringen.
Blog
Geregeld komen verhalen naar buiten over een angstcultuur in organisaties. Medewerkers gaan in de veilige modus werken om conflicten en ontslag te voorkomen. Dit leidt op de korte termijn tot forse schade, maar staat op de lange termijn de ontwikkeling van de organisatie in de weg. Toekomstgerichte wendbare organisaties vragen om medewerkers die creatief zijn en eigenaarschap tonen. Wat is de bijdrage van HR aan vitaler sturen met én op vertrouwen?
Blog
Door sociale innovatie ontstaat duurzaam organisatiesucces. Vertrouwen is een onderliggende voorwaarde om het proces van sociale innovatie op gang te brengen. In deze blog heb ik vier ontwikkelingen die bepalend zijn voor organisatiesucces vertaald in een strategiekaart.
Blog
Puinruimen, verbeterproces regisseren en een veranderaanpak bepalen en uitvoeren. De vier stappen om uit een vertrouwenscrisis te raken of een gebrek aan vertrouwen op te heffen.
Blog
Recentelijk kwam de hypotheekaffaire bij de ABN Amro naar buiten. Hypotheekadviseurs hadden handtekeningen van cliënten gezet onder interne documenten om zo de procesgang te versnellen. Zij voelden de druk om hun targets te halen. Op de achtergrond speelde de angst, dat het niet halen van targets zou leiden tot een hogere kans op ontslag wegens reorganisaties. Hoe komt een organisatie in een angstcultuur terecht? Welke factoren spelen daarin een rol?
Blog
Geregeld komen verhalen naar buiten over een angstcultuur in organisaties. Medewerkers gaan in de veilige modus werken om conflicten en ontslag te voorkomen. Dit leidt op de korte termijn tot forse schade, maar staat op de lange termijn de ontwikkeling van de organisatie in de weg. Toekomstgerichte wendbare organisaties vragen juist om medewerkers die creatief zijn en eigenaarschap tonen. Sociale innovatie is dan de sleutel tot succes. Wat kan de bijdrage van HR zijn aan vitaler sturen met en op vertrouwen?