Welk effect hebben planten, geluid en het uitzicht naar buiten op je stressniveau, concentratie of stemming? Promovenda aan de faculteit Built Environment Lisanne Bergefurt onderzocht hoe verschillende aspecten van de fysieke (thuis)werkplek de mentale gezondheid van de werknemers kunnen beïnvloeden. ‘Veel onderzoek houdt zich vooral bezig met de negatieve effecten, zoals stress of burn-out, en hoe je deze kunt voorkomen. Ik wilde ook kijken hoe mensen in een positievere stemming kunnen komen’
Als werkgever is het fijn om actief te investeren in de gezondheid en veerkracht van je personeel om zo uitval te voorkomen. Want naast alle kosten en capaciteitsissues die uitval met zich meebrengt, dwingt het HR-professionals vaak veel tijd en energie te besteden aan verzuimbegeleiding. Met andere woorden: het blussen van brandjes en het voldoen aan regelgeving wordt prioriteit. Alles gericht op het snel weer aan het werk krijgen van je werknemers.
De goede voornemens van de werkende Nederlanders zijn weer bekendgemaakt. Net als vorig jaar staat een betere balans tussen werk en privé op de eerste plaats. Daarbij valt op dat zeven van de tien ondervraagden komend jaar meer aandacht willen besteden aan mentale gezondheid en welzijn op het werk.
Ondanks de vele goede bedoelingen van werkgevers om de duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers te verbeteren, wordt dit niet altijd in de praktijk gebracht. Dat blijkt uit onderzoek van HR Praktijk en Robidus onder HR-professionals. Als werkgevers wel maatregelen nemen, meten ze niet of deze ook effectief zijn. Maar hoe kun je het effect van duurzame inzetbaarheid eigenlijk meten?
In de UK experimenteren sommige lokale overheden met een 20 procent kortere werkweek terwijl medewerkers hun oude salaris behouden. Dit naar aanleiding van een pilot met juichende uitkomsten. Maar helaas voor de ambtenaren, de uitkomsten bij de lokale overheden zijn bepaald niet goed. Niet geheel verrassend aldus coach/consultant gespecialiseerd in werkdrukproblematiek Melissa Schouman.
Veel mensen dragen op een bepaald moment in hun leven zorg voor een naaste. Een belangrijke verantwoordelijkheid, maar vaak gaat het professionele leven door zoals gebruikelijk. Eén op de vier medewerkers combineert hun baan met het zorgen voor een naaste. Het is dan fijn als je een werkgever hebt die de mantelzorgers in de organisatie ondersteunt en waardeert.
Hoe zorg je in turbulente tijden voor maximale inzetbaarheid van personeel en houd je de risico’s rondom verzuim en arbeidsongeschiktheid zo laag mogelijk? HR-manager Johanne Ros vertelt hoe kruiden- en specerijenproducent Euroma dit deed na een overname en verhuizing naar een productielocatie die een hele andere manier van werken met zich meebracht.
Het verzuim door psychische klachten steeg in het tweede kwartaal van dit jaar tot 36 procent, ten opzichte van 30 procent eerder dit jaar. Stress speelt daarin een belangrijke rol. Daarom deelt Ellen Botman PhD, psycholoog en CEO van Happy Brain® Clinics, zeven tips om stress tegen te gaan die naar eigen zeggen nog weinig HR-managers toepassen.
Werkende mantelzorgers praten niet altijd over hun zorgtaken met hun leidinggevende. Terwijl leidinggevenden die met hun medewerkers in gesprek gaan over mantelzorg, acht op de tien keer samen een goede oplossing bereiken zo blijkt uit recent onderzoek. Door maatwerkoplossingen te bieden zorg je dat je medewerkers aan het werk kunnen blijven. Bovendien maakt dit je tot een aantrekkelijke werkgever.
Vooral jonge werknemers lijken steeds vaker langdurig uit het arbeidsproces te raken, vooral door psychische klachten. Daarbij gaat veel ondersteuning nog steeds via beeldbellen. En dat vertraagt de succesvolle re-integratie zo constateert arbeidsdeskundige Henk Koster van Margolin aldus Binnenlands Bestuur. Hij pleit voor fysieke gesprekken over de harde én de zachte kant. 'Met dergelijke fysieke gesprekken kan het re-integratietraject wel drie maanden sneller verlopen dan de huidige acht of negen maanden.'