Logo

Zo zorgt u voor grip op inzetbaarheid

  • Robidus
  • Duurzame inzetbaarheid
Hoe zorg je voor optimale inzetbaarheid van je personeel en hoe maak je de juiste keuze in het ingewikkelde woud van interventiemogelijkheden? Innovatieve software helpt. En: je moet als organisatie vooral goed grip hebben op je eigen situatie, vindt Mick Netiv: “We zetten overal fruit neer en iedereen mag naar de sportschool, maar interventies moeten veel meer gepinpoint worden op iemands persoonlijke situatie.”
Beeld Zo zorgt u voor grip op inzetbaarheid

Nederlandse werkgevers hebben veel behoefte aan goede ondersteuning bij hun beleid rondom inzetbaarheid van personeel, weet Mick Netiv, directeur bij Robidus. Robidus ondersteunt honderden organisaties en merkt hoe lastig het voor bedrijven is om op een effectieve manier om te gaan met hun verplichtingen op terrein van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Een applicatie die specifiek gericht was op een integrale aanpak van sociale zekerheid in de Nederlandse context was er niet, vertelt Netiv: “Veel applicaties zijn ontwikkeld door internationaal opererende bedrijven die generiek expense management en hire to fire processen ondersteunen, maar er was geen enkele geautomatiseerde applicatie die grip geeft op alle kosten en overige zaken die je moet weten rondom sociale zekerheid in Nederland. We hebben een heel mooi stelsel ontwikkeld met allemaal regeltjes, maar die worden niet ondersteund door die reguliere HR- en payroll-applicaties.”
Om dit ‘gat in de markt’ weg te nemen ontwikkelde Robidus HRControlNet. Netiv: “Wij bieden een platform dat je inzicht geeft in de inzetbaarheid van je totale personeelsbestand. Als werkgever moet je voorkomen dat mensen uitvallen en als ze toch uitvallen moet je ze 12 jaar kunnen volgen. Dat is een complex speelveld met een enorme hoeveelheid administratie, subsidies en integratieverplichtingen. Als werkgever moet je die processen managen en rekening houden met vormvereisten zoals bijvoorbeeld de AVG. Administreer je niet goed of niet tijdig dan volgen er vaak sancties. HRControlNet helpt je bij het op een juiste manier nakomen van je verplichtingen op terrein van verzuim, Ziektewet en WIA en het benutten van SV-regelingen.”
Interventies helpen werknemers bij de re-integratie of voorkomen dat werknemers uit gaan vallen. Er zijn ontzettend veel interventiemogelijkheden, zegt Netiv, maar ze worden vaak te generiek ingezet: “We zetten overal fruit neer en iedereen mag naar de sportschool, maar interventies moeten veel meer gepinpoint worden op iemands persoonlijke situatie. Wij noemen dat het inzetbaarheidsprofiel: We hebben twee assen gedefinieerd, een persoonlijke as en een functionele as. Die persoonlijke as heeft betrekking op psychische, mentale en fysieke gezondheid van werknemers. De functionele as gaat over vragen als ‘Doe ik werk dat ertoe doet’ en ‘Doe ik werk dat er over tien jaar nog is’.”
Op basis van zo’n inzetbaarheidsprofiel kun je een werknemer veel gerichter ondersteunen, aldus Netiv. Die laatste vraag hoe iemands werk zich de komende jaren ontwikkelt en of het over een paar jaar überhaupt nog bestaat, is relevanter dan ooit. Moet je als werknemer en werkgever investeren in een opleiding voor winkelbediende of in een opleiding voor drone-bestuurder? En hoeveel winkelbediendes zijn er straks nog nodig? Als je grip hebt op de toekomstige ontwikkelingen, kun je veel eerder ingrijpen en mensen tijdig omscholen.

Interventieplatform

Vanwege de grote hoeveelheid interventiepartijen is het voor veel organisaties een enorme opgave om de juiste partij bij de juiste case te vinden. Daarom koppelde Robidus HRControlNet aan een andere nieuwe tool: het Interventieplatform. “Wij noemen dat platform wel de Booking.com van interventiepartijen”, zegt Netiv: “Er zijn wel 6.000 aanbieders van interventies en die partijen zijn welkom op ons platform. Net als bij Booking.com kunnen case managers zoeken naar interventiepartijen op basis van specifieke zoektermen en de postcode van de betreffende werknemer. Zodra het interventietraject is afgerond moeten ze de partij die ze gekozen hebben verplicht ranken, zodat we een beeld krijgen van goede en minder goede interventiepartijen. En deze ranking helpt natuurlijk ook weer bij de selectie van de juist passende interventionist. Interventiepartijen kunnen zelf hun eigen profiel toevoegen volgens een structuur die algemeen erkend is en daarbij hun specialismen aangeven, bijvoorbeeld dat ze goed zijn in het bewegingsapparaat.”
Bedrijven zijn verder ook blij dat HRControlNet het inkooptraject aanmerkelijk vergemakkelijkt, heeft Netiv gemerkt uit de feedback van zijn klanten. “Voorheen moesten werkgevers gaan Googlen om een interventiepartij te vinden, en als ze dan iemand hadden gevonden dan moest bij inkoop gecheckt worden of het mocht en moesten contracten ondertekend worden. Dat was allemaal erg tijdrovend en kan nu in een keer via ons platform worden geregeld. En als een verzekeraar een interventie vergoedt dan regelen wij dat en nemen we het de werkgever uit handen.”
Waar HRControlNet al acht jaar bestaat is het Interventieplatform nu één jaar in de markt. Het platform is in eerste instantie gebruikt door de 100 case managers van Robidus en inmiddels zijn ook de eerste klanten het platform gaan gebruiken. “Het is de bedoeling dat het zich als een olievlek gaat verspreiden”, zegt Netiv.

Inzetbaarheidsplatform

Een andere applicatie die aan HRControlNet is gelinkt is het zogenaamde Inzetbaarheidsplatform. Hier kunnen bedrijven specifieke gegevens over hun eigen organisatie inzien, legt Netiv uit: “Het Inzetbaarheidsplatform is een makkelijk toegankelijke schil. Je kunt er zien hoeveel van jouw mensen in de WIA zitten, hoeveel geld je kwijt bent aan de Ziektewet.”
Het Inzetbaarheidsplatform geeft werkgevers antwoord op de vraag ‘Hoe staat het ervoor met mijn personeelsbestand qua inzetbaarheid’. Zo wordt verzuim uitgedrukt in aantallen, maar ook in euro’s en historische overzichten waardoor je een inschatting kan maken van toekomstige ontwikkelingen. Netiv vervolgt: “Ook bevat dit platform een kennisbibliotheek waar per onderdeel wordt uitgelegd hoe het werkt en wat de best practices zijn. Wij geloven heilig in die best practices die we samen met klanten ontwikkelen en die we continu verbeteren. Elke drie weken maken we een sprint die weer nieuwe functionaliteiten oplevert en zo het systeem verbetert.
Het Inzetbaarheidsplatform bevat verder sectorinformatie, zodat je als organisatie jezelf kunt afzetten ten opzichte van andere bedrijven. Uiteindelijk wil iedere werkgever het beste jongetje van de klas zijn en zo help je meteen de werknemer om zo goed mogelijk inzetbaar te zijn en te blijven.”

Next Steps

Op de vraag wat de Next Steps zijn die hij zou willen zetten antwoordt Netiv: “We denken eraan om ook de betrokken werknemers toegang te geven, zodat ze hun eigen inzetbaarheid kunnen monitoren. En we willen met verzekeraars, werkgevers en vakbonden kijken hoe we mobiliteit kunnen bevorderen. Er is toch een grote mismatch tussen vraag en aanbod. We willen dus de preventiekant verder naar voren schuiven in het traject en tools gaan aanbieden om mensen proactief te mobiliseren voordat hun banen verdwenen zijn.  Je ziet bijvoorbeeld dat het CNV met James opleidingen aanbiedt aan hun leden en er zijn meer van dat soort initiatieven. Wij kunnen die initiatieven bij elkaar brengen en door onze grote klantenbase moeten we iets kunnen ontwikkelen met klanten en verzekeraars om de mensen proactief te mobiliseren. Dat is een mooie uitdaging: Hoe kunnen we een modus vinden om samen een mobiliteitsplatform te creëren, zodat mensen sneller van A naar B komen.”

'Eén applicatie waar 12 jaar lang een dossier kan worden gevolgd’

Stichting ZINN is een zorgorganisatie voor (thuis)zorg, wonen en welzijn in Groningen, Haren en Hoogezand.
Stichting ZINN maakt voor de uitvoering van haar sociale zekerheidstaken gebruik van HRControlNet, de door Robidus ontwikkelde software. Henk Pijper, leidinggevende financiële en salarisadministratie Stichting ZINN: “Een van de zaken die het zo waardevol maakt, is dat we vanuit één applicatie 12 jaar lang een dossier kunnen volgen. Ongeacht de regeling waar het dossier onder valt. En dit zowel vanuit een re-integratieperspectief als een financieel perspectief. Dit maakt HRControlNet uniek in Nederland.”
 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.