Logo

Employee engagement als fundament voor strategische workforce planning

  • Arbeidsrelaties
  • Employee benefits
RATP Dev is een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in openbaar vervoer. Ze opereren in 15 landen met 14.500 medewerkers. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor de metro in de hoofdstad van Algerije, bus tours in Bath, Bristol en Cardiff en de Casablanca tram in Marokko. RATP Dev is een snelgroeiend bedrijf en verwacht in 2020 haar aantal medewerkers te hebben verdubbeld. Het bedrijf zet employee engagement in als fundament voor strategische workforce planning.
Beeld Employee engagement als fundament voor strategische workforce planning

Drie pijlers van HR

Om dit doel te behalen en in te spelen op toekomstige ontwikkelingen zet de HR-afdeling in op interne mobiliteit en employee engagement. Ze hebben 3 pijlers benoemd:

  • Aantrekken van nieuwe talenten en stimuleren van interne mobiliteit
  • Het ontwikkelen van talenten
  • Behoud en “boost” van talenten

Deze drie punten worden ondersteund door één software tool namelijk: Talentsoft.

Nieuwe talenten aantrekken en interne mobiliteit stimuleren

Talentsoft helpt RATP Dev sinds 2015 bij de ontwikkeling van kandidaten pools en het interne mobiliteitsproces. De kandidaten pools kunnen worden gedeeld met alle afdelingen wereldwijd.

De interne mobiliteitstool geeft gedetailleerde informatie over interne vacatures. Medewerkers kunnen hun cv uploaden, hun interesse kenbaar maken en hun beste expertises showcasen. Veronique Dru, HR-manager bij RATP Dev, zegt hierover:

“We stimuleren medewerkers om zelf verantwoordelijk te zijn voor interne mobiliteit. Met de tools van Talentsoft kunnen ze dit eenvoudig doen en zien ze de open interne vacatures. Vervolgens kunnen ze alerts instellen en vertrouwelijk solliciteren.”

Talenten ontwikkelen

De Talent review module van Talentsoft ondersteunt de HR-teams van RATP Dev bij strategische processen zoals:

  • De organisatorische ontwikkelingen en de HR-vervolgstappen
  • Delen van de carrièrewensen van medewerkers en follow-up plannen
  • Identificeren van middel- en lange termijn successie plannen

“Met Talentsoft kunnen we nu de data uit al deze processen centraliseren. Daarnaast helpt het ons de trainingsprogramma’s vast te stellen. Met deze tool kunnen we talenten pipelines op basis van functiegroepen maken en vergelijken met de competenties van alle medewerkers wereldwijd,” zegt Veronique Dru.

Talenten behoud en boost

Het ingevoerde beoordelingsproces kan wereldwijd op dezelfde wijze worden ingezet waardoor de HR-teams van RATP Dev in staat zijn om key competenties binnen het gehele bedrijf te identificeren. De Talentsoft oplossing vereenvoudigt het proces om alle gegevens die uit het beoordelingsproces komen te centraliseren en te analyseren. Vervolgens werken de HR-teams samen en maken ze effectieve actieplannen.

Het is juist de combinatie van deze drie zaken wat het succes verklaart voor RATP Dev . Niet alleen op het gebied van employee engagement maar ook richting strategische workforce planning.

Over Talentsoft

Talentsoft plaatst medewerkers centraal in de HR processen van uw organisatie met een flexibele Cloud talent managementoplossing die banen verandert in carrières. Talentsoft is recruitment, performance, loopbaanontwikkeling, training, compensatie management en concrete resultaten. Onze 100% Cloud oplossing helpt u in het managen van de carrières van uw medewerkers en maakt van de investeringen in uw medewerkers een investering in de toekomst van uw organisatie. www.talentsoft.nl

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.