Goede mobiliteitsregelingen worden door medewerkers steeds vaker gezien als belangrijke arbeidsvoorwaarde. Zo gaan veel bedrijven ertoe over om ook wandel- en fietskilometers te vergoeden. Dat was voorheen niet. Sterker nog, in heel veel mobiliteitsregelingen staat dat je van 0-10 kilometer geen vergoeding krijgt. Maar, welke mogelijkheden heb je als werkgever nog meer? En waar moet je rekening mee houden?
Elk jaar veranderen de regels voor werken en beloning. Dit jaar zijn het maar liefst 17 wijzigingen. Grote ingrepen zijn het niet, maar alertheid is wel geboden.
Veel werkgevers willen financieel wat extra’s voor hun werknemers doen om ze te helpen in deze economische uitdagende tijden. De werkkostenregeling kan hier volgend jaar uitkomst in bieden. De vrije ruimte over de eerste € 400.000 wordt volgend jaar namelijk tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%. Vanaf € 400.000 blijft de vrije ruimte 1,18 procent.
De nettolonen stijgen komend jaar. De belangrijkste reden voor de stijging van het nettoloon is de hogere arbeidskorting. Maar ook de stijging van het minimumloon draagt daaraan bij.
Ook in 2023 staan organisaties weer voor uitdagingen zoals digitalisering, slimme HR-technologieën, het financieel welzijn van medewerkers en talentmanagement. Flexibiliteit is daarbij hét sleutelbegrip.
Ruim twee derde van de werkgevers geeft iets extra’s aan werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten. Het meest gebruikt is een eenmalige extra uitkering in geld. Het betreft financiële steun bovenop de structurele loonstijgingen en eenmalige uitkeringen die werkgevers in cao’s en arbeidsvoorwaardenreglementen afspreken.
Financiële stress voorkomen loont. Maar hoe pak je dit aan? Geld is meestal een moeilijk onderwerp voor zowel werknemer als werkgever. Een werknemer zal zich niet snel melden als hij of zij financiële problemen heeft. En op zijn beurt komt de werkgever vaak pas in actie als het 'te laat' is. Zaak is om dit om te buigen naar preventie. 'Als mensen beter voorbereid zijn op wat er komen gaat of kan, zijn ze ook beter bestand tegen bepaalde tegenslagen'
Het Europees parlement werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht transparant te zijn over salaris. Voor sommige beroepen lijkt dit niet nodig te zijn, zo staat in bijna alle vacatures voor software engineers salarisinformatie. Maar in vacatures voor andere type beroepen is dit veel minder, zo laat onderzoek onder 500 Nederlandse werkgevers door vacaturesite Indeed zien. Dit terwijl partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures sneller een geschikte kandidaat hebben gevonden zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld per uur 13 procent minder dan mannelijke collega’s. Dit loonverschil is de afgelopen jaren maar langzaam kleiner geworden, zo blijkt uit de ‘Monitor loonverschillen mannen en vrouwen, 2020’ van het CBS die 14 november, op Equal Pay Day, is verschenen. Om de bredere ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt te bespreken, kondigt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een maatschappelijke dialoog aan.
Bijna de helft van HR-professionals stelt dat Nederlandse bedrijven verplicht hun salarisdata moeten publiceren, zoals dit ook al in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Zo kunnen ze meer inzicht krijgen in wat werknemers daadwerkelijk betaald krijgen. Hiermee willen de professionals onder andere de loonkloof bespreekbaar maken binnen hun bedrijf, want maar liefst 95 procent gelooft dat gelijke beloningen een vanzelfsprekend onderdeel van het organisatiebeleid moeten zijn.