Binnen één generatie is het percentage werknemers met een laagbetaalde baan flink toegenomen. Werkte in 1970 10 procent voor een laag uurloon, in 2005 ging 18 procent van de werkenden aan de slag voor minder dan 10,50 euro bruto per uur. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam vandaag presenteert, zo meldt de Volkskrant.
De Werkloosheidswet is op 1 maart 2008 op een onderdeel versoepeld. Als u een werknemer uit een failliet bedrijf aan het werk helpt die nog van rechtswege een WW-faillissementsuitkering geniet, dan had u de verplichting UWV van gedetailleerde loongegevens te voorzien. Voor een aanvullende WW-faillissementsuitkering vraagt UWV nu alleen nog bij de werknemer eens in de vier weken naar het aantal gewerkte uren bij uw onderneming.
De meerderheid van door massaontslag getroffen werknemers vindt snel weer werk. Tussen de ontslagen werknemers bestaan echter grote verschillen. Op de lange termijn zijn werk en inkomsten van ontslagen werknemers beter gewaarborgd als zij direct weer aan de slag kunnen gaan. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Een op de vijf moeders die niet werkt of een deeltijdbaan heeft, wil meer uren per week werken. De reden dat zij dit nog niet doen, heeft naar eigen zeggen zelden te maken met een tekort aan geschikte kinderopvang. Een belangrijker reden is dat zij nog geen baan van de gewenste omvang hebben kunnen vinden zo blijkt uit onderzoek door het CBS.
Ligt u zondagnacht vaak te woelen? Dan bent u niet de enige. Driekwart van de Nederlandse werknemers slaapt met de nieuwe werkweek in het vooruitzicht op zondag nogal eens rusteloos. Eenderde zelfs iedere week. Dit is de uitkomst van een opiniepeiling van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl, onder circa 25.000 werknemers in dertien landen.
Oudere werknemers in Nederland hebben veel vaker dan gemiddeld in de Europese Unie last van leeftijdsdiscriminatie. 6,8 Procent van de 55-plussers meldt het op de werkplek te hebben ondervonden, meer dan twee maal het gemiddelde niveau voor de 27 lidstaten van de EU (2,7 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Eurofound, het EU-agentschap voor de verbetering van leef- en werkomstandigheden.
Wat is het vreemdste dat een kandidaat heeft gedaan tijdens een sollicitatiegesprek? Verdwijnen? Zijn/haar moeder meenemen? De interviewer mee uit vragen? JobbingMall.nl publiceert een onderzoek onder 428 Nederlandse werknemers naar de raarste fouten die kandidaten, volgens recruiters en HR-professionals uit heel Nederland, hebben gemaakt tijdens sollicitatiegesprekken.
Bijna 52.000 cliënten van uitkeringsinstantie UWV hebben vorig jaar een baan gevonden. Van hen gingen er 31.000 aan de slag na een re-integratietraject. De anderen kregen uitsluitend begeleiding van een re-integratiecoach. Dit blijkt uit het jaarverslag dat UWV heeft gepresenteerd, zo meldt het NRC Handelsblad.
St. Kinderopvang Friesland, Compass Group Nederland en Source Flex Care maken kans op de prestigieuze titel ‘De Baas van het Jaar’ 2008. De award wordt jaarlijks toegekend aan de people manager van het jaar en wordt georganiseerd door Unique in samenwerking met TNO Kwaliteit van Leven.
Nog maar weinig bedrijven hebben gerichte maatregelen genomen om een mogelijk tekort aan werknemers tegen te gaan. Ruim 40 procent van de werkgevers verwacht zelfs binnen 5 jaar helemaal niet te worden getroffen door de gevolgen van vergrijzing en ontgroening. Dit blijkt uit de ArbeidsvoorwaardenSurvey 2008 van Mercer en Centraal Beheer Achmea waarvoor ongeveer 1100 werkgevers zijn ondervraagd.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling