Op arbeidstherapeutische basis starten na ziekteverzuim kan lastig zijn in een drukke omgeving, zoals bij KLM. "Mensen vielen er juist weer eerder door terug en bleven daardoor uiteindelijk langer thuis zitten," aldus Stella O Sullivan, manager cabinepersoneel en verantwoordelijk voor preventie, vitaliteit en re-integratie. Ze kwam dan ook met het innovatieve idee om medewerkers die zijn uitgevallen op een duurzame manier te laten re-integreren: in de zorg. Stella vertelt wat dat hen én de zorginstelling heeft opgeleverd.
Op 2 april 2024 opent het nieuwe aanvraagtijdvak voor de MDIEU subsidie. Een mooie kans voor bedrijven om plannen om te zetten in acties en hier direct een aanzienlijke financiële tegemoetkoming voor de ontvangen!
Artificial intelligence, robotisering, steeds verdergaande digitalisering: de technologische ontwikkelingen denderen door. Elke sector, elke organisatie heeft ermee te maken. De stroom aan innovaties heeft niet alleen effect op hoe mensen werken en op takenpakketten, maar ook op hoe mensen in hun werk zitten. Hoe neem je jong en oud mee in het snel veranderende werkleven?
In het rapport Van Rijn over de publieke omroep blijkt geen heldenrol te zijn weggelegd voor HR. Alle goede bedoelingen ten spijt, schrijft managementcoach Jancees van Westering: 'Laat HR-medewerkers formeel de taak krijgen om binnen hun organisatie de rechten van de mens te bewaken – en niet alleen van schaars talent!'
Werkgevers moeten meer openheid gaan geven over beloningen en loonverschillen m/v wegwerken. Oftewel, ze moeten aan de slag met de loonkloof. Het Nederlandse wetsvoorstel dat de Europese verplichtingen tot loontransparantie gaat uitwerken, verschijnt in het voorjaar van 2024. In grote lijnen staat al vast welke verplichtingen er vooral op grote werkgevers af gaan komen. Maar het kan ook zo zijn dat de Nederlandse wetgever de verplichtingen óók gaat laten gelden voor kleinere werkgevers.
Aandacht voor gendergelijkheid blijft broodnodig, want in het huidige tempo bereiken we die pas over 72 jaar. Wat kunnen we hier leren van lichtend voorbeeld IJsland?
Met een brede lach word ik welkom geheten door Marlene Rhemrev, Health Officer bij voestalpine Automotive Components Bunschoten. En haast verontschuldigend merkt ze als eerste op: “Ons verzuim is wel erg gestegen de laatste tijd en we weten nog niet hoe het komt”. Het lijkt een slecht begin van een gesprek dat juist over het succes van verzuimreductie gaat. Toch zal in dit gesprek blijken dat er veel voortgang is gemaakt.
Uit onderzoek blijkt dat ongewenst gedrag - intimidatie, conflicten en agressie - de afgelopen vier jaar flink is toegenomen. Als maatschappij worden we steeds bewuster van ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit is een positieve ontwikkeling. Om ongewenst gedrag effectief tegen te gaan, is het belangrijk dat je op organisatieniveau aanpassingen doorvoert.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George, CFO, over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: 'Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.'
Jaarlijks rapporteren grote vennootschappen over de man-vrouwverhouding in hun bedrijfstop en subtop. Deze rapportageverplichting komt voort uit de Wet ingroeiquotum en streefcijfers. De SER Dataverkenner maakt de informatie en ontwikkeling van de Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven zichtbaar.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.