Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat veel bedrijven managers op cursus sturen. Ze krijgen training in grensoverschrijdend gedrag. Wat kan wel en wat kan niet anno 2024?
Vanaf 1 juli moeten organisaties met >100 werknemers gegevens aanleveren van woon-werk en zakelijk verkeer van personeel in dienst. Maar er zijn veel onduidelijkheden rondom de CO2-registratieplicht: 90% van de bedrijven heeft nog geen contact gehad hierover met de medewerkers. Dit terwijl een administratie ook veel kansen biedt voor de organisatie zelf.
Meer mensen hebben zich het afgelopen jaar langdurig ziek gemeld om stressklachten. Het ging om een groei van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder, melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Ook TNO en RIVM zien een ontwikkeling die nog wel even doorgaat en adviseren een integrale aanpak.
Stijgen de lonen van zittend personeel niet mee met die voor nieuwe medewerkers, dan haken werknemers af die al langer aan het bedrijf verbonden zijn. Hoe groter de loonverschillen tussen nieuwe en langer zittende werknemers, hoe groter die uitstroom. De meest getalenteerde medewerkers gaan het eerst weg.
Employer branding is iets waar doorgaans alleen bij grote organisaties aan gedacht wordt. Dit terwijl juist voor de middelgrote organisaties, van 500 tot zeg 2.000 medewerkers, dit de meeste waarde heeft. Maar hoe doe je dat?
Een derde van de Nederlandse organisaties (34%) maakt op dit moment gebruik van artificial intelligence (AI) bij het vinden van nieuwe werknemers. Verwachting is dat dit percentage blijft groeien; een kwart is van plan AI meer te integreren in sollicitatieprocedures. Werknemers maken zich zorgen over deze ontwikkeling, zo denkt een derde dat de inzet van AI de kans op discriminatie vergroot.
We zagen hier inmiddels al verschillende voorbeelden van voorbijkomen, waarbij werknemer zich beriep op 'freedom of speech' maar door de rechter werd teruggefloten omdat die vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. Onder meer niet wanneer werkgever als gevolg van uitlatingen van werknemer schade wordt berokkend. Maar omgekeerd geldt dat ook. Een werkgever mag namelijk ook geen informatie delen met derden waardoor de werknemer schade lijdt of diens eer of goede naam wordt aangetast.
De inhoud van een studiekostenbeding is vaak onderwerp van discussie tussen werkgever en werknemer. Wat moet daar precies instaan? Daar heeft de Hoge Raad in het verleden meerdere uitspraken over gedaan. Mr. Petra Kroon, docente van de online cursus Arbeidsovereenkomst in de HR-praktijk legt in deze video uit wat de belangrijkste conclusie is.
Cao’s beslaan tegenwoordig gemakkelijk honderd pagina’s. Frequent is onbegrijpelijk wat er in een cao-artikel staat. Joost van Ladesteijn zet op een rij hoe werkgevers zich hier enigszins tegen kunnen beschermen.
Cursussen genAI stromen vol. Vooral trainingen in prompting en cursussen basiskennis over generatieve AI zijn in trek bij ambtenaren zo bericht Binnenlands Bestuur.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.