Technologie heeft ons leven een stuk eenvoudiger gemaakt; administratieve processen zijn geautomatiseerd en sollicitatieprocedures verlopen bijna geheel digitaal, u kunt zelfs de kandidaat op afstand interviewen met de opkomst van videorecruitment. Online zijn veel van onze gegevens op allerlei manieren toegankelijk, even zoeken op LinkedIn, een vacaturebank of zoeken via Google en u kunt van 80 procent van de kandidaten achterhalen waar ze werken en wat hun emailadres is en als u geluk heeft ook het mobiele nummer.
De war for talent is nog steeds intensief doordat er voor bepaalde functies weinig kandidaten gevonden kunnen worden.
Voor alle werkgevers is de WKR met ingang van 1 januari 2015 verplichte kost. De in eerste instantie eenvoudige regeling wordt in toenemende mate belast met nadere interpretaties van de Belastingdienst. Zo ook recentelijk. Het betreft twee aandachtspunten voor de praktijk.
61 Procent van de HR-professionals geeft aan dat medewerkers HR vooral opzoeken voor zaken als salaris, verlof, verzuim en arbeidsvoorwaarden. Tegelijkertijd zegt bijna 68 procent dat de directie verwacht dat HR vooral de rol van business partner speelt en bijdraagt aan de organisatieresultaten. Waar komt dat enorme verschil tussen de verwachtingen van medewerker en directie toch vandaan?
Wat is de overeenkomst tussen een servicemonteur liften, een storingsmonteur bij een bierbrouwerij en een servicemonteur in de landbouwmechanisatie? De gemeenschappelijke deler van deze beroepen is wellicht groter dan u in eerste instantie denkt. De verschillen zitten vooral in de werkomgeving en de bijbehorende veiligheidseisen. Maar de technische kennis en vaardigheden die deze monteurs nodig hebben om hun beroep uit te oefenen zijn identiek. Hun opleiding in techniek dus ook!
“We moeten nog sneller reageren op de veranderingen om ons heen’ hoor ik menig manager verzuchten. ‘Veranderen is een constante, maar hoe krijg ik iedereen daar in mee?’ De economie zwabbert, de overheid zoekt antwoorden en klanten en burgers vergen sneller oplossingen. Hoe word ik als organisatie wendbaarder? Het eenvoudige antwoord; loslaten van het oude, openstaan voor het nieuwe. Kortom; wendbaarheid in het hoofd…
Het vertrouwen van de Nederlandse professional is toegenomen, wat resulteert in een verhoogde arbeidsmobiliteit en een stijging van 9 procent in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zo meldt European Job Index Robert Walters.
Voor praktisch elke organisatie is het in deze tijd noodzakelijk om te veranderen. De noodzaak om kosten te besparen, de noodzaak om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, de noodzaak om te innoveren, et cetera. De economische en sociale werkelijkheid om ons heen verandert in een rap tempo. Al deze veranderingen en hervormingen moeten er ook toe leiden dat het werkgeverschap mee verandert.
Binnen de transport en logistiek is men continu op zoek naar nieuwe innovaties op het gebied van supply chain, groen rijden en efficiënt werken. Bijna dagelijks worden nieuwe machines, en systemen ontwikkeld en processen meer lean ingericht. Opvallend blijft echter wel, dat het functiehuis zich binnen veel organisaties in de sector weinig aantrekt van deze innovaties en weinig aansluit op de wens om flexibeler en efficiënter te werken. Onze stelling: een generiek functiehuis werkt! Ook binnen de transport en logistiek sector…
De traditionele manier van beoordelen is niet meer van deze tijd. In de vakliteratuur wordt dan ook kritiek geleverd op de huidige manier van het evalueren van gedrag en resultaten van medewerkers binnen organisaties. Medewerkers zijn op zoek naar andere elementen in hun werk ten opzichte van vroeger, zoals geluk, uitdaging en afwisseling. Waarom gaat het beoordelen daar niet in mee?
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.