Bijna de helft van de Nederlandse werknemers zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag zo blijkt uit cijfers van TNO/CBS. Deze cijfers benadrukken nog maar eens dat de werkvloer een cruciale plek is om met ‘minder zitten’ aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Hoe stimuleer je minder zitten tijdens de werkdag?
Het Zwitserse verpakkingsconcern SIG vierde vorig jaar z'n 170-jarige bestaan. Een feest dat aan de ene kant in het teken stond van de geschiedenis. Maar er was ook een duidelijk besef dat bestaande competenties binnen de organisatie niet meer pasten bij de strategie, aldus Chief People & Culture Officer Suzanne Verzijden. Een nieuwe HR-strategie moet het bedrijf toekomstbestendiger maken.
Werknemers met fysiek belastend werk, zoals stukadoors, lassers en zorgmedewerkers, verwachten bijna twee jaar minder lang te kunnen werken. Om mensen met dergelijk zwaar werk en reeds bestaande klachten langer inzetbaar te houden gaat Saxion samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Twente en diverse praktijkpartners de inzet van zogenaamde exo-skeletten onderzoeken.
Als toonaangevende speler in de energiemarkt staat bij Essent innovatie centraal. Met een missie om Nederland vooruit te helpen in de energietransitie, erkent Essent het belang van niet alleen naar buiten gerichte innovatie, maar ook interne procesverbetering om werknemers in hun kracht te zetten en werkplezier te verhogen.
Op 27 februari vond in de Eerste Kamer de plenaire behandeling plaats van het wetsvoorstel toezicht discriminatievrije werving en selectie dat ten doel heeft om discriminatie in sollicitatieprocedures te bestrijden. Het gaat dan met name om discriminatie, bewust of onbewust, van mensen met een migratieachtergrond en ouderen. Het wetsvoorstel wijzigt daartoe de Arbowet en de Waadi.
Je zoekt de beste voor de functie maar je eindigt met iemand die het meest op jou lijkt. Dat is hoe het meestal - onbewust - gaat. Hoe kun je dat voorkomen en vooroordelen en vooringenomenheid tegengaan? Door objectievere en gestructureerde selectiemethoden te gebruiken is de conclusie uit onderzoek onder meer dan tweehonderd HR-professionals uit verschillende sectoren en regio’s.
Hoe werken mens en algoritme optimaal samen bij personeelsselectie? Dat is het onderwerp van de thesis van Franziska Linn, die een dubbele master deed aan de Vrije Universiteit van Amsterdam: Bedrijfskunde én Psychologie. Haar Masterscriptie voor Psychologie werd door een onafhankelijke jury beloond met de eerste plaats bij de David van Lennep Scriptieprijs 2024. Franziska deelt de belangrijkste conclusies uit haar onderzoek en heeft een aantal nuttige tips voor HR-professionals.
In de categorie meest voorkomende fouten in arbeidsovereenkomsten kwam er afgelopen week weer een voorbij. Werkgever sluit met werknemer een arbeidsovereenkomst voor de duur van iets meer dan 7 maanden met de volgende bepaling:
Hoewel de vraag naar recruitment- en HR-professionals in de loop van 2023 afnam, bleef de schaarste groot. Wat verder opvalt is dat nauwelijks ICT-eisen gesteld worden in de vacatures. Dit en meer blijkt uit het rapport Arbeidsmarkt HR en recruitment in cijfers 2023 van Compagnon, uitgevoerd door Intelligence Group. 'Voor twee beroepsgroepen die essentieel zijn in de transitie die organisaties door moeten maken, zijn de vacatures en skillsprofielen opvallend klassiek'
Zijn bonussen ook effectief in moderne werkomgevingen, waarin teams complexe problemen moeten oplossen? Econoom David Schindler onderzocht het en kwam tot de conclusie dat bonussen in deze setting zeer goed werken.