In het rapport Van Rijn over de publieke omroep blijkt geen heldenrol te zijn weggelegd voor HR. Alle goede bedoelingen ten spijt, schrijft managementcoach Jancees van Westering: 'Laat HR-medewerkers formeel de taak krijgen om binnen hun organisatie de rechten van de mens te bewaken – en niet alleen van schaars talent!'
Werkgevers moeten meer openheid gaan geven over beloningen en loonverschillen m/v wegwerken. Oftewel, ze moeten aan de slag met de loonkloof. Het Nederlandse wetsvoorstel dat de Europese verplichtingen tot loontransparantie gaat uitwerken, verschijnt in het voorjaar van 2024. In grote lijnen staat al vast welke verplichtingen er vooral op grote werkgevers af gaan komen. Maar het kan ook zo zijn dat de Nederlandse wetgever de verplichtingen óók gaat laten gelden voor kleinere werkgevers.
Aandacht voor gendergelijkheid blijft broodnodig, want in het huidige tempo bereiken we die pas over 72 jaar. Wat kunnen we hier leren van lichtend voorbeeld IJsland?
Met een brede lach word ik welkom geheten door Marlene Rhemrev, Health Officer bij voestalpine Automotive Components Bunschoten. En haast verontschuldigend merkt ze als eerste op: “Ons verzuim is wel erg gestegen de laatste tijd en we weten nog niet hoe het komt”. Het lijkt een slecht begin van een gesprek dat juist over het succes van verzuimreductie gaat. Toch zal in dit gesprek blijken dat er veel voortgang is gemaakt.
Uit onderzoek blijkt dat ongewenst gedrag - intimidatie, conflicten en agressie - de afgelopen vier jaar flink is toegenomen. Als maatschappij worden we steeds bewuster van ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit is een positieve ontwikkeling. Om ongewenst gedrag effectief tegen te gaan, is het belangrijk dat je op organisatieniveau aanpassingen doorvoert.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George, CFO, over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: 'Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.'
Jaarlijks rapporteren grote vennootschappen over de man-vrouwverhouding in hun bedrijfstop en subtop. Deze rapportageverplichting komt voort uit de Wet ingroeiquotum en streefcijfers. De SER Dataverkenner maakt de informatie en ontwikkeling van de Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven zichtbaar.
Groene arbeidsvoorwaarden vormen steeds vaker een aanvulling op de traditionele arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en werknemers. Bovendien speelt wetgeving een steeds belangrijkere rol in deze ontwikkeling. Maar welke mogelijkheden zijn er en hoe ze te financieren? C&B-expert Esther Flipse geeft in deze blog een overzicht.
1 maart is het Employee Appreciation Day, dit is dé kans om als organisatie waardering te tonen aan je medewerkers. In dit artikel ontdek je aan de hand van een recent onderzoek het belang van waardering in een productieve en gezonde werkomgeving. Je leert hoe erkenning niet alleen de organisatiecultuur ten goede komt, maar ook hoe het positief uitwerkt op het welzijn én de prestaties van medewerkers.
Om werkgevers te helpen om medewerkers langer productief, gezond, gemotiveerd en betrokken te houden zijn enkele partijen in Noord-Nederland het project Duurzame inzetbaarheid Noord gestart. Het project werkt vanuit een publieke rol en biedt onder meer een team van adviseurs om met werkgevers te sparren over de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Daarnaast zijn er diverse cases te vinden, evenals een LinkedIn-netwerk en een gratis Quick Scan.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling