Veel organisaties zijn de laatste maanden strenger geworden met het aannemen van HR-professionals. Welke HR-professionals zijn momenteel veelgevraagd? En naar welke skills en competenties zijn organisaties vooral op zoek?
Werknemers van buiten de Europese Unie die hier op een werkvisum verblijven, krijgen binnenkort meer speling om van baan te wisselen of een tijdje werkloos te zijn. De EU-lidstaten hebben hierover nieuwe afspraken goedgekeurd en zullen die binnen twee jaar gaan toepassen.
Het merendeel van de oudere gemeenteambtenaren ziet zichzelf niet doorwerken tot hun 67ste. Bijna twee op de drie 55-plussers wil er eerder mee stoppen, deels omdat ze zich niet in staat achten hun huidige werk tot pensioengerechtigde leeftijd vol te houden.
Als het dienstverband met een zieke werknemer – nadat deze twee jaar ziek is geweest - wordt beëindigd, kan werkgever aanspraak maken op compensatie van het UWV voor de betaalde transitievergoeding. Als het dienstverband al gedurende de wachttijd (wanneer sprake is van een opzegverbod) eindigt, bestaat het recht op compensatie niet.
Steeds meer HR-professionals zijn tevreden over de aandacht voor L&D binnen hun organisatie, blijkt uit de jaarlijkse Studytube L&D Monitor 2024. En dat L&D aan terrein wint lijkt logisch. Door de grote tekorten aan talent is leren en ontwikkelen in 2024 cruciaal voor elke organisatie. Homam Karimi, Founder & CEO van Studytube, ziet kansen om met AI (nog) meer impact te maken met L&D-activiteiten . ‘De oplossing is skill-based leren’
Europese bedrijven scoren onvoldoende op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI), zo luidt de conclusie van de onderzoekers. Experimenten wijzen op grote winst voor de inzet van arbeidsmigranten en kenniswerkers.
Arnoud Raskin doet maatschappelijk werk wereldwijd, op een ongebruikelijke manier. Tijdens Leadership in HR vertelt hij de levensverhalen van mensen die aan de rand van de samenleving toch hun talenten weten te ontplooien. Daar kunnen ook CHRO’s veel van leren.
Alcohol en werken in een ziekenhuis staan op gespannen voet met elkaar. Dat blijkt ook uit de volgende zaak die speelde bij de kantonrechter Tilburg. Werkgever acht een werkneemster ongeschikt voor haar functie door haar alcoholprobleem en ontslaat haar. De kantonrechter gaat daar echter niet in mee.
Vrouwspecifieke gezondheidszaken krijgen (en verdienen!) steeds meer aandacht. En dat is ook belangrijk voor de werkvloer, want er zijn bijvoorbeeld 1,9 miljoen werkende vrouwen tussen de 40-65 jaar, waarvan een gedeelte overgangsklachten ervaart. Als we hier gemakkelijker met elkaar over gaan spreken, komen we tot betere oplossingen 'hoe hiermee om te gaan' aldus coach en consultant Melissa Schouman.
De tweets van een ambtenaar op Walcheren leverden klachten op. De werkgever wil de arbeidsovereenkomst ontbinden. Maar ook ambtenaren hebben vrijheid van meningsuiting. Een beperking daarvan moet niet verder gaan dan strikt noodzakelijk voor het goed functioneren van de openbare dienst. Welke factoren neemt de kantonrechter in overweging?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling