Het 'gedwongen' thuiswerken van de afgelopen maanden bevalt veel werknemers zo goed, dat ze niet meer terug willen naar kantoor. Zo'n tweederde wil graag één tot twee dagen thuis blijven werken, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd moeten veel organisatie op de (huur)kosten letten door de coronacrisis. Is een virtueel kantoor de oplossing?
Aan alles gedacht en toch neemt de betrokkenheid af. De grote vraag is dan: Hoe houd je als werkgever je medewerkers betrokken? Helaas is er geen eenduidig antwoord. Wat wel helder is: luister naar wat leeft onder medewerkers en kom in actie.
Digitalisering gaat een nóg grotere rol spelen in de wijze waarop HR-professionals medewerkers inzetbaar houden, nu ontslagen worden verwacht en werving stokt als gevolg van de coronacrisis. Bovenaan de prioriteiten van HR-professionals wisselt het thema Ontwikkeling en scholing stuivertje met het thema Werving en selectie, dat vorig jaar nog op plek 1 stond. De top drie wordt gecompleteerd door Verzuim.
Weer terug naar kantoor. Met afzetlinten, stickers, looprichtingen worden medewerkers opgeroepen zich aan de 1,5 meter afstand en andere richtlijnen te houden. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers zich daar daadwerkelijk aan houden? De volgende bedrijven hebben daarvoor slimme camera’s, sensoren en wifi-trackers ontwikkeld.
Onze klant, de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk Nederland (PKN), is in 2016 begonnen aan een datagedreven cultuurverandering. Om tot de benodigde inzichten te komen hebben we onderzoeken uitgevoerd onder PKN medewerkers. Aan de hand van verzamelde data konden de keuzes, richting en aanpak van de cultuurverandering worden bepaald, met positieve resultaten tot gevolg!
Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode (tot 1 september) financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het eerste noodpakket banen en economie loopt door en het kabinet neemt nieuwe maatregelen.
De nieuwe steunmaatregelen zijn woensdag 20 mei bekend gemaakt, maar een aspect uit de eerste ronde verdient nog aandacht. Een grote groep werkgevers wordt namelijk binnenkort mogelijk geconfronteerd met een terugbetalingsplicht die al snel in de tienduizenden euro’s kan lopen.
Vanaf juni komt het kabinet met een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven. Bedrijven mogen dan wel werknemers ontslaan bevestigde minister Wouter Koolmees onlangs. Vakbonden en de linkse oppositie zijn het daar niet mee eens. Uitstel van de mogelijkheid tot ontslag ligt voor de hand zo meldt de Volkskrant.
Bij terugkeer naar de werkvloer leeft bij verschillende werkgevers de wens om de temperatuur van hun medewerkers te meten in verband met het coronavirus. Maar mag dit zomaar in het kader van de privacy? En zo ja, onder welke voorwaarden?
Nu thuiswerken steeds normaler wordt en beter gaat, is het iets om in het vervolg vast te houden. D66 en GroenLinks willen zelfs dat het een recht wordt. Daartoe hebben ze een initiatiefwet ingediend.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.