Reiskosten- en onkostenvergoedingen voor thuiswerken, andere werktijden, functiewijzigingen, vakantie en verlof, loonoffers? Covid-19 heeft grote impact op de arbeidsvoorwaarden van werknemers. En dit roept veel vragen op bij HR-professionals die zich bezighouden met arbeidsvoorwaarden. Om daaraan tegemoet te komen organiseert HR Academy op 8 september een online congres.
Veel organisaties worstelen er momenteel mee: hoeveel dagen per week zijn medewerkers weer welkom op kantoor? Maximaal twee dagen per week, zo klinkt vanuit een rondgang langs ABN AMRO en KPMG.
Hoewel we de gevolgen op lange termijn nog niet kennen, is al wel duidelijk dat de werkvloer snel verandert door covid-19, dat de situatie méér digitale eisen stelt aan werknemers en dat er op andere plekken gewerkt wordt dan op kantoor. Werknemers en werkgevers hebben een gids nodig die hen in de transformatie begeleidt, en de HR-afdeling moet hierin centraal staan. Hierdoor zullen nieuwe HR-rollen en HR-banen ontstaan.
Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen, zoals nu in coronatijd, brengt de nodige vragen met zich mee. Zeker met de huidige NOW-subsidie en de toetsing vanuit het UWV, kom je als werkgever al gauw in een complexe positie terecht. Drie zaken om rekening mee te houden.
Het coronavirus heeft het woon-werkverkeer in Nederland drastisch veranderd. Van serieuze files is al maanden geen sprake meer. Tegelijkertijd staat het ov-gebruik flink onder druk door datzelfde virus. Hoe kun je als organisatie navigeren tussen deze uitersten en (blijven) werken aan de duurzame mobiliteit van medewerkers?
Corona heeft voor veel organisaties tot een volledig andere manier van werken geleid. Hierdoor wordt het nog belangrijker dan voorheen om extra focus te leggen op het toekomstbestendig maken remote-werkplekken en het bijbehorende kantoor. De terugkeer naar kantoor zal gepaard gaan met een hybride aanpak: een combinatie van de voornaamste voordelen van thuiswerken en werken op kantoor.
Op basis van historische trends, actueel onderzoek en inzichten van kantoorhuurders blijkt dat het fysieke kantoor belangrijk blijft voor medewerkers. Kantoren faciliteren innovatie en samenwerking, en zijn uiteindelijk ook gunstig voor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van werknemers.
De eerste negentig dagen van het dienstverband zijn cruciaal in de vraag of een nieuwe medewerker gaat landen in de organisatie. Veel mensen die vanaf half maart aan een nieuwe baan zijn begonnen kennen hun collega’s alleen van het laptopscherm. Soms zijn ze zelfs nog nooit op hun nieuwe officiële werkplek geweest. Toch maakt de coronacrisis het afbreukrisico van de onboardingfase niet per definitie groter.
De schoolvakanties zijn begonnen. Tijd om te vertrekken dus. Naar de achtertuin of balkon. Of elders in eigen land. Misschien zelfs – 'gemaskerd' en wel – de grens over! Bij sommige organisaties is ook het sein gegeven om te vertrekken. Niet voor even dan, maar om voor altijd de deur achter je in het slot te gooien bij je werkgever.
De aanvraagperiode voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) wordt verlengd tot en met zondag 26 juli. Flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona krijgen daarmee twee weken langer de tijd om bij UWV een aanvraag te doen voor financiële tegemoetkoming. Het aantal aanvragen staat nu op bijna 19.000. De verwachting is dat meer mensen van de regeling gebruik zouden kunnen maken.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling