Woensdag 11 november is het in Nederland Equal Pay Day. Vanaf dit moment werken vrouwen de rest van het jaar - symbolisch - voor niets. Dat komt doordat vrouwen nog steeds gemiddeld 14% minder verdienen dan mannen. Bij steeds meer organisaties staat het onderwerp gelijke beloning op de agenda, vaak als onderdeel van het diversiteitsbeleid. Uit een rondgang van WOMEN Inc. en Intermediair blijkt echter dat een minderheid van de werkgevers er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Het hoger management speelt hierin een sleutelrol.
Managers in Nederland bezitten grotendeels de kwaliteiten om organisaties succesvol te leiden in tijden van een crisis zo blijkt uit onderzoek van trainingsbureau Direction uit Hilversum. Recente publicaties van Harvard, Universiteit Leiden en MIT beschrijven drie belangrijke kwaliteiten om organisaties succesvol door een crisis te leiden: Besluitvaardig zijn, Focus houden en de Dialoog voeren.
Vanwege de impact van de corona maatregelen op onze economie voelt slechts 24% van de Nederlandse beroepsbevolking zich zeker van zijn baan. De resterende 76% wilt zich misschien of zeker omscholen.
Ongeveer 70 procent van de omzet van uw organisatie heeft betrekking op inkoop. En het thema duurzaamheid komt wereldwijd steeds nadrukkelijker in de belangstelling. Het maakt maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) een thema waar u niet meer omheen kan. Maar hoe geeft u er invulling aan binnen uw gemeente? Ons motto is: alleen niets doen is verkeerd. F-Fort deelt vijf tips voor een vliegende start.
Jaarlijks meten we, samen met de Monitorgroep en de Gelukkig Werken Academy het werkgeluk van Nederlanders. In het onderzoek van dit jaar spelen natuurlijk de effecten van de coronacrisis een grote rol. Wat doen de veranderingen, het thuiswerken en de onzekere vooruitzichten met ons werkgeluk en de manier waarop we ons werk beleven?
Wat vinden Nederlanders van hun organisatiecultuur? Die moet flexibeler: meer op verandering en leren gericht. Organisaties zijn behoudend en waarderen procedures, administratie en planning meer dan goed voor ze is, aldus 13.000 respondenten in het onderzoek van OCAI Online.
Nederlandse organisaties zijn goed voor hun werknemers: gemiddeld scoren ze een 7,8 als cijfer voor goed werkgeverschap. De medewerkerstevredenheid gaat een grote rol spelen in de toekomst van de HR-afdelingen. Zo geeft drie op de tien (30%) HR-professionals aan dat de focus van de HR-afdeling de komende tien jaar komt te liggen op het meten van medewerkerstevredenheid bij verschillende touchpoints.
Hoe werk je actief en concreet aan inclusiviteit in je organisatie? Shareen Peneux laat zien hoe Gom die uitdaging oppakt in de schoonmaakbranche. Het gaat zowel om optimaal toepassen van SV-regelingen als om het creëren van een cultuur waar werkgeluk en waardering centraal staan: 'De schoonmaak is echt een vak. We waren trots toen premier Rutte de schoonmakers in de zorg apart bedankte.'
Partners en directe collega’s spelen een grotere rol in het inspireren om te leren, dan de leidinggevende en de HR-collega. Slechts twaalf procent van de werkenden geeft aan het voor hen de leidinggevende is die hen het meest inspireert om te blijven leren.
Werkgevers gaan de komende maanden niet bezuinigen op leerbudgetten voor werknemers. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse en Belgische bedrijven met tussen de 250 en 2.000 werknemers, uitgevoerd door mobile-first microlearning platform MobieTrain. Ruim 79% van de ondervraagden geeft aan dat de budgetten gelijk blijven of zelfs worden verhoogd. Hoewel ze geen daling verwachten, zijn de gebudgetteerde bedragen voor leren op de werkvloer wel degelijk beïnvloed door de coronacrisis.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.