Sinds 15 december kunnen werkgevers weer nieuwe loonsubsidieaanvragen indienen, zo heeft premier Rutte tijdens zijn speech vanuit het torentje bekendgemaakt. De tegemoetkomingen maken onderdeel uit van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De aanvragen kunnen tot en met 27 december ingediend worden.
Een harde lockdown! We werken nog minimaal vijf weken thuis. Sommigen van ons krijgen het benauwd bij het idee. Waarom is dat eigenlijk? En wat helpt om onze veerkracht te bewaren? In dit artikel vertelt Anita Koops, Arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie over het gebrek aan ‘ondertussen’ en wat de invloed daarvan is op onze veerkracht, vertrouwen en verbondenheid. En lees je wat jij hieraan kunt doen.
Mensen die veel bewegen, voldoende ontspannen en gezond eten, zitten meestal lekker in hun vel, presteren beter en zijn langer vitaal. Waarom zou je daarmee wachten op het nieuwe jaar? En: waarom zou je dit als werkgever niet stimuleren? Een gezonde leefstijl is meer dan een privézaak.
Recent luisterde ik naar een Freakonomics podcast met de nieuwe economische topadviseur van Joe Biden: Brian Deese. Die ook al adviseur was onder Obama en tussendoor voor ‘s wereld grootste belegger, BlackRock heeft gewerkt. Rond minuut 23 zegt hij iets heel erg interessants voor HR.
In de eerste drie kwartalen van 2020 was het ziekteverzuim gemiddeld 4,7 procent. In de afgelopen twintig jaar was dit voor het laatst in 2003 zo hoog. In 2019 was het gemiddelde verzuim door ziekte in de eerste drie kwartalen 4,3 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Terwijl de COVID-19 pandemie voor een ongekende verstoring van de arbeidsmarkt zorgt, zijn organisaties bezig de manier waarop zij werken en opereren radicaal om te gooien. Human capital-vraagstukken staan daarbij bovenaan de agenda. Het ‘2021 Global Human Capital Trends’-rapport van Deloitte, getiteld ‘The social enterprise in a world disrupted’, heeft onderzocht hoe organisaties en leiders de lessen van deze pandemie kunnen gebruiken voor een fundamentele herinrichting van werk.
Werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven ontvangen in 2021 een gemiddelde loonsverhoging van 2,5% blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson, het Salary Budget Planning Report. Dit is een voorzichtige verbetering ten opzichte van de 2,1% die eerder dit jaar werd gegeven. Een ander teken van optimisme dat uit het onderzoek blijkt is dat het aantal Nederlandse bedrijven dat de salarissen bevriest naar verwachting sterk zal dalen in 2021.
Hoe gaat werkend Nederland om met het thuiswerken? Dat heeft Microsoft onderzocht in het WorkReworked-onderzoek. Het vandaag gepubliceerde rapport brengt nieuwe inzichten van medewerkers en managers hoe zij het werken op afstand ervaren.
Werkgevers kunnen vanaf 21 december sneltests bestellen bij de overheid. Zorginstellingen hadden die mogelijkheid al, maar de NOS meldt woensdag op basis van een Kamerbrief dat over een paar weken alle bedrijven en instellingen hiervoor bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) terechtkunnen.
Slechts 51,5 procent van de werknemers is in staat om de hele werkdag 1,5 meter afstand van collega’s te houden. Meer dan de helft (55 procent) bevindt zich liever niet langer dan vijftien minuten in een afgesloten ruimte zonder luchtzuivering. Acht op de tien werknemers ziet luchtzuivering bovendien als essentiële maatregel om de verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes tegen te gaan.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling