Opnieuw is er aangekondigd dat er banen gaan verdwijnen bij onze nationale trots. In ieder geval 800 tot circa 1.000 arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt bij de luchtvaartmaatschappij in de komende periode. Ongeveer de helft hiervan betreft het cabinepersoneel, een kwart het grondpersoneel terwijl ook afscheid van zo’n 100 piloten moet worden genomen.
Op de dag dat velen het nieuws over de avondklok volgden, waren er veel besluiten rond corona en arbeidsrecht. Een kort overzichtje.
Wat wordt na Covid-19 de werkstrategie van jullie team? Is hybride straks de heilige graal en hoe ga je dan met elkaar om? In wat voor cultuur kunnen jullie floreren en werken jullie effectief samen? Je teamcultuur aanpassen aan een nieuwe situatie is niet binnen twee maanden gefikst.
De toekomst van werk ziet er anders uit. Meer thuis, minder op kantoor. Dat vraagt aanpassingen van werkgevers en medewerkers. En: werk aan de winkel voor HR en Communicatie. Bekijk hier de meest recente onderzoeksresultaten van het Nationale Corona Onderzoek.
Als werkgever mag je een werknemer de instructie geven een mondkapje te dragen. Een werknemer van een patisserie/chocolaterie weigerde. Werkgever zet hem op non-actief zónder loon. Terecht volgens Kantonrechter Utrecht.
Met een corona crisis die al ruim 9 maanden duurt zou je verwachten dat we in 2021 een aantal structurele veranderingen gaan zien in de wereld van werk. HR Tech Review heeft de voorspellingen op HR Tech-gebied van een aantal bekende goeroes en van de leden van de #HRTech Review community op een rij gezet.
Het jaar 2020 is inmiddels ten einde, een jaar dat duidelijk anders verliep dan van tevoren werd gedacht. Ook op werkgebied waren er veel onzekerheden en dat blijkt wel uit het google-gedrag van HR-managers. Welke HR-thema's waren het belangrijkst? En, op welke HR-onderwerpen is het meest gegoogeld?
Bedrijven die actief maatregelen hebben genomen om de coronacrisis het hoofd te bieden, verwachten daar blijvend positieve gevolgen van te zullen ondervinden. Dat blijkt uit onderzoek van Kruizinga.nl onder 380 werkende Nederlanders die (mede) beslissend/eindverantwoordelijk zijn voor inkoop, facilitaire zaken, ontwikkeling en/of veiligheid.
Tot 2017 liep het percentage flexwerkers op. De laatste twee jaar is echter sprake van een lichte daling. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS sluit niet uit dat de trend naar meer vaste betrekkingen na de coronacrisis doorzet zo licht hij de cijfers van het CBS aan Trouw toe.
Onder een peiling van FNV onder ruim 1.250 medewerkers (leden en niet-leden) voorziet 85% (ernstige) problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. 87% vindt het dan ook een goed plan dat er betaald coronaverlof komt voor werkende ouders.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.