Het Nederlandse pensioenstelsel gaat op de schop. Hoewel nog niet alle plannen tot achter de puntkomma bekend zijn, is al wel duidelijk dat je als werkgever binnenkort in actie moet komen. We zetten de belangrijkste gevolgen en opties voor je op een rij.
Door corona zijn mensen onverwachts op geïmproviseerde werkplekken terechtgekomen en waren zij niet meer op kantoor. De verwachting is dat veel organisaties niet teruggaan naar hoe het was voor corona en het tijd- en plaatsonafhankelijk werken gaan stimuleren. Als dit gebeurt is het aan de leidinggevende om de medewerker niet uit het oog te verliezen en de crisis als een kans te zien. Hoe dit het beste gedaan kan worden, staat in deze blog in vijf stappen beschreven.
Veranderingen worden pas een succes als medewerkers happy zijn. Als ze geïnformeerd, intrinsiek gemotiveerd en toegerust zijn om bij te dragen aan succes. Deze overtuiging staat centraal in het zesde boek van PROOF, Happy Change. Vijf vragen aan de auteurs Bea Aarnoutse en Marianne Jaarsma over hoe je medewerkers in verandering optimaal faciliteert in hun weten, willen en kunnen.
Hybride werken is dé trend. Maar op welke manier je hybride werken het beste kunt toepassen hangt erg af van je organisatiecultuur, betoogt Ross Seychell van HR-softwarebedrijf Personio.
Veel bedrijven en sectoren hebben afspraken gemaakt om de thuiswerkkosten te vergoeden, gefinancierd uit de vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Er ligt nu echter een wetsvoorstel gerichte vrijstelling loonbelasting voor het vergoeden van de thuiswerkkosten. Dit blijkt uit het het overzicht van wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2022 dat staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft gepubliceerd zo meldt de AWVN.
FNV-leden zijn afgelopen jaar (veel) positiever gaan denken over thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van de bond waar 5.300 mensen uit de financiële sector, de zakelijke dienstverlening en (gemeentelijke) overheden aan deelnamen. Slechts 10% wil helemaal terug naar kantoor, 20% wil alleen nog maar thuiswerken en 70% wil afwisseling tussen werken thuis en op kantoor.
Tshshshssh………je draait het dopje van je colaflesje en neemt een slok. Niet wetende dat je ontslag op staande voet boven het hoofd hangt. De caissière die het overkwam was overdonderd en vocht het ontslag aan.
Nog even en we kunnen weer terug naar kantoor. Voor sommigen een heerlijk vooruitzicht terwijl anderen er juist tegenop zien. Als organisatie moet je ook hier rekening mee houden. Maar hoe pak je dat aan? Een vraag waar veel bedrijven nu met de aankomende versoepelingen mee bezig zijn. Wat kun je verwachten van hybride werken en hoe ga je hier in praktijk mee om? Wat kun je als leidinggevende bijdragen om dit proces in goede banen te leiden?
Iemand die gefrustreerd is over een moeilijke brief, een klant die baalt omdat een betaling langer op zich liet wachten dan verwacht, iemand die zich boos afvraagt waarom ze voor de zoveelste keer stukken moet aanleveren. Stuk voor stuk ‘een uiting van ongenoegen die gepaard gaat met emotie’, de definitie van een klacht die ABN AMRO gebruikt. Het is aan de medewerkers van de bank om ook deze klanten met een klacht een tevreden gevoel te geven over het contact, wat resulteert in een positieve NPS. In een intensief trainingsprogramma leren de klantcontactmedewerkers hoe je dat doet.
Het rapport Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren, ontwikkeld door Binnenklimaat Nederland, Platform Duurzame Huisvesting, RVO en TVVL, geeft gebouweigenaren handvaten om een gezond, comfortabel en productiviteit-bevorderend binnenklimaat te waarborgen. De geüpdatete versie is inmiddels te downloaden.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.