Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2015
  • mr. Michael Kristel, Van Diepen Van der Kroef Advocaten

Dossieropbouw cruciaal voor ontslag wegens disfunctioneren

Een werkgever is al enkele jaren ontevreden over het functioneren van een werknemer. In verschillende functioneringsgesprekken bespreekt zij de verbeterpunten met haar werknemer. Als blijkt dat het functioneren nog steeds niet naar tevredenheid verloopt, besluit de werkgever de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Maar hiervoor is een goed opgebouwd dossier nodig, en dat ontbreekt.

Beeld Dossieropbouw cruciaal voor ontslag wegens disfunctioneren

De werknemer is vanaf 1 augustus 2004 in dienst bij werkgever en heeft per augustus 2008 de functie van Areamanager. In december 2009 is het functioneren van de werknemer als goed beoordeeld, maar er waren wel een aantal verbeterpunten. Bij brief van 16 november 2010 heeft de werkgever aan de werknemer medegedeeld dat zijn functioneren onvoldoende is en dat hij 3 maanden de tijd krijgt om zijn functioneren te verbeteren. In februari en december 2011 is het functioneren van de werknemer beoordeeld als zijnde redelijk/voldoende. In juni 2012 heeft de werkgever geoordeeld dat het functioneren van de werknemer weer (ver) terugzakte. Daarom heeft de werkgever de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden wegens disfunctioneren onder toekenning van een vergoeding ad € 10.500 (factor C = 0,3).

Disfunctioneren niet aannemelijk gemaakt

De kantonrechter is van oordeel dat het gestelde disfunctioneren niet aannemelijk is gemaakt. Tot augustus 2008 heeft de werknemer zonder meer naar volle tevredenheid van de werkgever gefunctioneerd. De werknemer heeft in die periode promotie gemaakt naar hogere functies en is uiteindelijk geëindigd in de functie van Areamanager. Op grond van beoordelingen van de werkgever over het functioneren van de werknemer in die functie valt ook niet te concluderen dat de werknemer disfunctioneerde. Het eindoordeel in de beoordelingen over 2009, 2010 en 2011 is telkens immers goed. Dat de werkgever constateert dat de werknemer op sommige onderdelen redelijk functioneert en dat zijn functioneren op andere onderdelen verbetering behoeft, maakt nog niet dat sprake is van disfunctioneren. Niet in geschil tussen partijen is, dat zij veel gesprekken over het functioneren van de werknemer hebben gevoerd. Over de inhoud van de gesprekken verschillen partijen wel van mening en hier wreekt zich dat de werkgever geen goede verslaglegging van deze gesprekken heeft gevoerd. Een werkgever dient het door haar gestelde disfunctioneren te onderbouwen en dat vereist in de regel een dossieropbouw.

Schriftelijk verbeterplan

Verder overweegt de kantonrechter dat een werkgever de disfunctionerende werknemer in de gelegenheid dient te stellen om zijn functioneren naar het vereiste niveau te brengen. De werkgever stelt weliswaar dat zij aan die verplichting heeft voldaan, maar dat blijkt nergens uit. Los van de coachingsessies, die tussen partijen niet in geschil zijn, heeft de werkgever niets ondernomen. Hoewel het op haar weg had gelegen om de werknemer cursussen aan te bieden en te begeleiden bij de verbetering van zijn functioneren. Een verbeterplan van de werkgever had waarschijnlijk ook de benodigde duidelijkheid geschapen. De werkgever had duidelijk aan kunnen geven welke onderdelen dienden te verbeteren, op welke manier en tegen welke termijn de verbetering doorgevoerd had moeten zijn.

Ontbinding te wijten aan werkgever

Van enig disfunctioneren is in deze zaak dus geen sprake. De kantonrechter signaleert wel dat het benodigde wederzijdse vertrouwen tussen de werkgever en de werknemer niet langer aanwezig is, zodat de arbeidsovereenkomst toch wordt ontbonden. Nu de ontbinding hoofdzakelijk is te wijten aan de werkgever, acht de kantonrechter een ontslagvergoeding van € 55.000 passend.

Rechtbank Haarlem, 8 augustus 2012, LJN: BX5753

Tip

Zorg vooraf voor een duidelijk verbetertraject en leg de voortgang van het traject vast.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.