Logo
  • Nieuws
  • 7 november 2013
  • Lianne Bouman

Deurwaarders nemen soms loopje met beslagvrije voet

Bij loonbeslag is de beslagvrije voet van groot belang. Dit is het gedeelte, dat vrijgesteld is van beslag, zodat de noodzakelijke boodschappen en de huur betaald kunnen worden. "Vaak blijkt de beslagvrije voet te laag vastgesteld," constateert de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Beeld Deurwaarders nemen soms loopje met beslagvrije voet

Dat stelt de ombudsman in zijn rapport ‘Met voeten getreden – schendingen van de beslagvrije voet door gerechtsdeurwaarders’. Brenninkmeijer: ‘Deurwaarders houden te weinig rekening met mensen met schulden. Ze passen de ‘voet’ onterecht niet toe op huur- en zorgtoeslag, de voorlopige teruggaaf heffingskortingen en ander inkomen.’

Volgens de ombudsman wordt de inkomensgarantie van de beslagvrije voet veelvuldig geschonden. 'Zeker nu veel mensen financieel krap bij kas zitten, is het belangrijk dat deurwaarders zich aan hun wettelijke verplichting houden om de beslagvrije voet te beschermen. Zij brengen de beslagene anders in veel gevallen in grote, acute financiële problemen', aldus Brenninkmeijer. Hij vindt dat deurwaarders betrokkenen goed moeten informeren, alle belangrijke gegevens moeten opvragen en de beslagvrije voet met terugwerkende kracht moeten corrigeren als blijkt dat die verkeerd is vastgesteld.

Hoogte beslagvrije voet

De hoogte van de beslagvrije voet is niet voor iedereen gelijk. De hoogte is afhankelijk van de persoonlijke situatie. De deurwaarder moet naar de volgende factoren kijken:

  • De gezinssamenstelling.
  • De hoogte van het inkomen.
  • Eventueel teruggaven/toeslagen van de Belastingdienst.
  • De zorgkosten.
  • De woonlasten.

De betrokkene is verplicht de deurwaarder te informeren over zijn persoonlijke situatie. De deurwaarder kan dan de juiste beslagvrije voet voor hem berekenen. Ook wanneer er tussentijds iets in de situatie verandert, moet dit worden doorgegeven aan de deurwaarder, zodat de beslagvrije voet kan worden aangepast.

Belangrijke aandachtspunten voor werkgever

  • U mag bij meerdere gelegde, c.q. te leggen loonbeslagen de tweede (derde, vierde et cetera) beslaglegger aangeven dat hij zich in verband met het vrij te laten bedrag moet melden bij de eerste beslaglegger. De tweede beslaglegger moet namelijk op zijn beurt wachten. In geval van een beslaglegging op het loon keert u het (beslagen) salaris van een werknemer niet aan hem uit, maar aan de deurwaarder die voor die derde het beslag legt. Overigens gaat fiscaal beslag van de overheid/gemeente/belastingdienst doorgaans altijd voor op die van de gerechtsdeurwaarder, omdat sprake is van een zeer hoog bevoorrechte vordering.
  • Neem contact op met de betreffende medewerker en controleer samen of het beslagexploot juist is. Vindt de beslaglegging bijvoorbeeld plaats bij een koop op afbetaling, dan moet de situatie zo zijn dat de medewerker zijn verplichting niet is nagekomen, nadat hij een ingebrekestelling heeft ontvangen. De overdracht van het loon, dat onder het beslag valt, bedraagt dan hoogstens de al vervallen betalingstermijnen en overige kosten. U kunt van de deurwaarder een overzicht van de betalingsgeschiedenis, een overzicht van de gemaakte kosten en bovendien een kopie van de ingebrekestelling eisen. U moet er namelijk voor waken dat u onterecht geld aan een derde uitbetaalt en dat de medewerker toch het volledige loon van u kan vorderen. U moet dan maar zien of u van de derde het onverschuldigd betaalde bedrag(en) terugkrijgt.

Let op

  • De werkgever (of uitkeringsinstantie) moet meewerken aan het loonbeslag.
  • Naast het zogenoemde beslagexploot ontvangt de werkgever van de deurwaarder een uitgebreide lijst met vragen. Die moet binnen vier weken worden beantwoord, ondertekend en geretourneerd. Als de werkgever dit nalaat, loopt hij het risico zelf te worden gedagvaard en kan hij aansprakelijk worden gesteld voor de gehele vordering.
  • De werkgever moet het loon dat onder het beslag valt op het netto salaris inhouden. Dit maakt hij periodiek over naar de deurwaarder.
  • Als een werknemer op wie een loonbeslag rust naar een andere werkgever vertrekt, moet de werkgever de deurwaarder hiervan op de hoogte stellen.

Lees in de gratis whitepaper 'Medewerkers met schulden' hoe u de situatie kan oplossen en voorkomen!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.