Logo
  • Nieuws
  • 30 maart 2010
  • Mariel Hovemann

Demotie kan wel degelijk werken

Een van de methodes om oudere werknemers binnen het bedrijf te houden zodat zij niet vroegtijdig uitvallen of met pensioen gaan, is demotie. Over het algemeen zijn de vakbonden echter fel tegen een salarisverlaging en de werkgevers zijn nog zoekende. Maar dat doorwerken en kostenbesparing succesvol hand in hand kunnen gaan laat de Zilverpool van Achmea zien.

Beeld Demotie kan wel degelijk werken

Uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder haar leden blijkt dat slechts een kwart van de ondernemingen erop voorbereid is om ouderen langer aan het werk te houden. Bij bedrijven die wel voorbereid zijn is demotie een veel toegepaste manier.

 

Demotie

Bij demotie gaan werknemers terug naar een lagere functie en leveren dus salaris in. Doorgaans zitten werknemers daar niet op te wachten. Maar als zij worden ingezet om jonge werknemers te coachen of te begeleiden is dat een andere zaak zo blijkt uit de praktijk.

 

Interne detachering bij Achmea

Tot 2009 kregen boventallige oudere werknemers bij verzekeraar Achmea 75 procent van hun salaris zonder dat ze daarvoor moesten werken. “Dat is eigenlijk gek. Om mensen achter de geraniums te laten zitten terwijl we deze ervaren oudere professionals binnen Achmea prima kunnen gebruiken,” stelt Jan Menderink, programmamanager HRD bij Achmea.

 

Sociaal plan

Het nieuwe sociaal plan regelt dat werknemers van 57,5 jaar en ouder maximaal geholpen worden om te blijven werken, zo mogelijk op tijdelijke basis. Menderink zette als projectleider een interne detachering op poten. Inmiddels zijn vijf boventallige medewerkers via deze Zilverpool aan het werk, soms ook buiten hun vertrouwde vakgebied. “Zij zijn enthousiast dat ze hun capaciteiten en kwaliteiten ook op andere gebieden kunnen inzetten.”

 

Kostenbesparing

Het mes snijdt duidelijk aan twee kanten. “Het is voor de medewerkers plezierig om actief te blijven en daarnaast betekent het voor de organisatie een kostenbesparing omdat we minder externe krachten hoeven in te huren. Dat gaat een paar miljoen op jaarbasis schelen.”

 

Altijd werk

Boventallige oudere werknemers hebben nu twee keuzes: herplaatsing in een vaste baan binnen of buiten Achmea of direct toetreden tot de Zilverpool. Lukt het hen niet om vast werk te vinden, dan worden zij na negen maanden alsnog opgenomen in de Zilverpool. Daar ontvangen zij gegarandeerd 75 procent van het laatste salaris. Eenmaal aan de slag stijgt het inkomen naar 100 procent. Omdat Achmea nu zo’n 2500 mensen per jaar inhuurt, is er altijd wel passend werk voor de beoogde 75 ouderen uit de Zilverpool, verwacht Menderink.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.