Logo
  • Nieuws
  • 11 juli 2012
  • Mariel Hovemann

Vakantiewerk: werkgevers geven voorkeur aan net afgestudeerden

Doordat net afgestudeerden steeds moeilijker een baan vinden, hebben studenten het dit jaar moeilijker dan ooit om vakantiebanen te krijgen. De young professionals pakken nu de banen aan die eigenlijk bedoeld zijn voor studenten. Dat constateert Jan-Peter Cruiming van vacaturesite Jobbird.com en studenten.nl op basis van een actuele analyse van vacatures en aannamebeleid.

Beeld Vakantiewerk: werkgevers geven voorkeur aan net afgestudeerden

Op dit moment zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt voor net afgestudeerden slecht. Omdat er geen zicht is op een vaste baan, kiezen zij voor een tijdelijke baan of uitzendwerk. Ook werkgevers blijken liever te putten uit het toegenomen aanbod van afgestudeerden met enige werkervaring. Jan-Peter Cruiming: “Het is niet zozeer dat het aanbod van functies of de beloning veranderen, maar dat de invulling verschuift naar net iets meer ervaren mensen. Werkgevers krijgen dus meer ervaring voor 't zelfde geld. Bovendien kunnen zij deze mensen ook na de vakantie in dienst houden als ze goed bevallen.”


Vicieuze cirkel

Door de arbeidsmarktkrapte vinden studenten nu minder vaak een bijbaan die gerelateerd is aan de studie die ze volgen. Jan-Peter Cruiming: “Waar studenten voorheen de geleerde lesstof direct konden toepassen in hun bijbaan, zien we nu dat zij aangewezen zijn op de meer klassieke bijbanen zoals callcenter en horecawerk. Hierdoor komen zij straks als afgestudeerden zonder relevante werkervaring op de arbeidsmarkt, wat de kansen op een baan alleen maar verder doet afnemen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.