
Dit en meer blijkt uit onderzoek door LinkedIn.
De zoektocht naar talent is steeds complexer geworden. 64% van de HR-managers geeft aan dat het de afgelopen jaren moeilijker is geworden om gekwalificeerde kandidaten te vinden en het kost 61% meer tijd dan een jaar geleden om de juiste kandidaat voor de functie te vinden.
De drie grootste obstakels zijn het vinden van kandidaten met de juiste technische vaardigheden (43%), te weinig sollicitaties voor een functie (42%) en een overvloed aan ongeschikte kandidaten (41%).
Om deze mismatch tussen vraag en aanbod te verkleinen, wordt steeds vaker AI ingezet. LinkedIn-data toont aan dat 37% van de Europese organisaties AI momenteel test of gebruikt – een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 26% een jaar geleden.
Niet alleen helpt AI recruiters dus om sneller en makkelijker kandidaten te vinden, ook vindt meer dan tweederde (68%) dat AI hen helpt om tijdrovende taken te verminderen (zoals het zoeken naar kandidaten, het opstellen van e-mails, het coördineren van sollicitatiegesprekken), zodat zij zich meer kunnen richten op strategische taken die menselijke vaardigheden vereisen (sollicitatiegesprekken, onderhandelingen voeren).
Balanceren tussen efficiëntie en ethiek
Hoewel AI recruitmentprocessen dus efficiënter maakt, brengt het ook uitdagingen en nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. 40% van de talentacquisitieprofessionals in de Benelux noemt data en privacy als hun grootste zorg, terwijl 27% zich zorgen maakt over ethische kwesties en bias in AI-modellen.
Tijdens deze 2-daagse masterclass ontwikkel je een AI-roadmap die jouw organisatie vooruit helpt. Leer praktische vaardigheden zoals het ontwikkelen van een eigen GPT-bot en het schrijven van effectieve prompts voor diverse HR-scenario’s.