Als jij als werkgever transitievergoedingen hebt betaald sinds 2015 dan kun je daar voor gecompenseerd worden. Wellicht wist je dit al en ben je al begonnen met een aanvraag Compensatie Transitievergoeding (CT), of heb je er zelfs al een (aantal) ingediend eerder dit jaar.
Mensen doen ook thuis hun werk, zo blijkt. Online-vergaderen kán gewoon en blijkt veel efficiënter. Maar hoe nu verder? Hoe gaan leidinggevenden om met de nieuwe situatie? Hoe ondervangen zij de nadelen van medewerkers op afstand? En wat doen we eigenlijk nog op kantoor?
Thuiswerken is niet nieuw maar het staat wel zeer centraal in deze tijd door de COVID-19 pandemie. In dit artikel gaan de auteurs in op de mentale impact voor thuiswerkers. Er is sprake van positieve arbeidsbeleving bij thuiswerken. Maar er zijn ook negatieve uitkomsten van verschillende onderzoeken en die vragen om maatregelen om de psychische gezondheid op peil te houden. Want ook als de crisis eenmaal is overwonnen zal thuiswerken in een bepaalde vorm een norm blijven.
Bent u bekend met de mogelijkheden van de jaarurennorm als alternatief voor de oproepovereenkomst? Sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is de jaarurennorm (of: jaarurensystematiek / jaarurenovereenkomst) het overwegen waard als vorm van een flexibel contract. Wat zijn de voordelen?
In deze aanhoudende coronacrisis nemen de psychische problemen onder de beroepsbevolking toe. Bijna 30% ervaart nu meer werkstress dan voor de pandemie(1). En dat terwijl het aantal werkenden met burn-outklachten al jaren groeit: van 8% in 2007 naar 17% in 2019(2). Niet voor niets trekken werkgevers aan de bel. Hoe is het tij te keren?
Bij een flink aantal bedrijven kunnen plotseling de strategische plannen de prullenbak in. Omzetverlies, verlies van klanten en markten, gebrek aan financiële draagkracht en een onzeker toekomstperspectief, maken dat een reorganisatie soms onvermijdelijk is. Aan een reorganisatie hangt vaak een zeer negatief beeld, maar mits goed vormgegeven kan een reorganisatie de organisatie en de medewerkers een nieuwe toekomst bieden.
Ongeveer 70 procent van de omzet van uw organisatie heeft betrekking op inkoop. En het thema duurzaamheid komt wereldwijd steeds nadrukkelijker in de belangstelling. Het maakt maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) een thema waar u niet meer omheen kan. Maar hoe geeft u er invulling aan binnen uw gemeente? Ons motto is: alleen niets doen is verkeerd. F-Fort deelt vijf tips voor een vliegende start.
Hoe werk je actief en concreet aan inclusiviteit in je organisatie? Shareen Peneux laat zien hoe Gom die uitdaging oppakt in de schoonmaakbranche. Het gaat zowel om optimaal toepassen van SV-regelingen als om het creëren van een cultuur waar werkgeluk en waardering centraal staan: 'De schoonmaak is echt een vak. We waren trots toen premier Rutte de schoonmakers in de zorg apart bedankte.'
Tot in de zomer heerste het idee dat thuiswerken toch vooral iets tijdelijks was. Maar nu het aantal besmettingen oploopt en de maatregelen opnieuw zijn aangescherpt, dringt het besef door dat thuiswerken langere tijd de norm blijft. Hoe ga je om met medewerkers die daarbij uit beeld raken of neerslachtig worden?
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) evalueert de regeling Stageplaatsen zorg II (Stagefonds). Dit doen ze om dat de regeling per 1 augustus 2021 vervalt en ze graag inzicht willen krijgen over de werking van de regeling in de periode 2016 tot en met 2019. Op basis van dit onderzoek wordt gekeken of de regeling wellicht verlengd zal worden in een herziene versie.