Door effectief interventies in te zetten, kunt u langdurig verzuim voorkomen. Soms kan een kleine aanpassing hiervoor al genoeg zijn. Misschien is de belangrijkste regel: ga met elkaar in gesprek. Kom samen tot een oplossing die voor beide partijen werkt. In dit praktijkverhaal laten we zien hoe u dit kunt realiseren.
Heeft jouw organisatie goed in beeld in wat voor omstandigheden medewerkers thuis werken? Hoe ze erbij zitten en waar ze tegenaan lopen? In co-creatie met Zeelandia en andere klanten heeft Arbo Unie een verdiepende vragenlijst gemaakt als aanvulling op de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Deze RI&E Thuiswerken geeft meer zicht op het onderdeel thuiswerken. “Heel verhelderend.”
Tot nu toe zijn in Nederland ruim een half miljoen mensen positief getest op corona – in werkelijkheid ligt het aantal besmettingen hoger. Ook voor wie hiermee niet in het ziekenhuis belandt, kan de impact groot zijn, zowel fysiek als mentaal. Dit maakt dat herstel van Covid-19 soms om complexe zorg vraagt, vanuit verschillende disciplines.
Was 2020 een jaar om snel te vergeten? Of een jaar om niet te vergeten? Het was een jaar waarin ik veel nieuwe dingen heb meegemaakt, net zoals iedereen, en ook een jaar waarin ik veel dingen heb geleerd die ik zeker in 2021 wil meenemen.
Bijna 40 procent van de beroepsbevolking in Nederland werkt minstens 6 uur per dag aan of met een beeldscherm. Geen gevaarlijk werk, maar wel veel zitten en weinig bewegen en tegelijkertijd fysiek belastend. Om te voorkomen dat je hierdoor klachten krijgt, kun je meer doen dan je werkplek goed instellen. Ook thuis.
Het nieuwe jaar is ingeluid. Vol goede voornemens: meer bewegen, een paar kilo eraf, meer tijd vrijmaken voor zaken die er echt toe doen, stoppen met roken. Veel van die voornemens gaan over gezonder leven en een betere balans. Zeker in deze tijd een belangrijk aandachtspunt en een mooi thema dat je ook in je organisatie kunt doortrekken. Wij geven 7 tips vanuit diverse invalshoeken om dit jaar goed uit de startblokken te komen.
Wat doet het geweld van technologische innovaties en de snelheid waarmee ontwikkelingen elkaar opvolgen met mensen in organisaties? En: Welke middelen heb je vanuit HR om je medewerkers tech-proof te maken? Hoe kun je zorgen dat ze optimaal profiteren van de lusten van nieuwe technologische mogelijkheden zonder dat ze ten onder gaan aan de lasten?
Een harde lockdown! We werken nog minimaal vijf weken thuis. Sommigen van ons krijgen het benauwd bij het idee. Waarom is dat eigenlijk? En wat helpt om onze veerkracht te bewaren? In dit artikel vertelt Anita Koops, Arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie over het gebrek aan ‘ondertussen’ en wat de invloed daarvan is op onze veerkracht, vertrouwen en verbondenheid. En lees je wat jij hieraan kunt doen.
Mensen die veel bewegen, voldoende ontspannen en gezond eten, zitten meestal lekker in hun vel, presteren beter en zijn langer vitaal. Waarom zou je daarmee wachten op het nieuwe jaar? En: waarom zou je dit als werkgever niet stimuleren? Een gezonde leefstijl is meer dan een privézaak.
Deze week valt de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) bij alle werkgevers op de mat. In deze beschikking is de hoogte en opbouw van de gedifferentieerde premie Whk voor 2021 opgenomen. Bij de vaststelling van de Whk-premie komen regelmatig fouten voor. Er gaat dan ook nog wel eens iets mis bij de berekening. Zo zien we dat er bij 1 op de 3 controles succesvol bezwaar kan worden gemaakt tegen de Whk-vaststelling. Het loont om de Whk-beschikking ieder jaar te controleren, zo voorkom je een onterecht hoge premie.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling