Organisaties veranderen in snel tempo, ingegeven door marktontwikkelingen, fusies of economische tendensen. Voor HR is in een veranderende organisatie een uitermate belangrijke rol weggelegd. Om deze rol zo goed mogelijk te vervullen moet de HR-afdeling en/of -manager meeveranderen en qua rollen en competenties naadloos aansluiten bij de organisatie waarin geopereerd wordt. Goed inzicht in de business is daarvoor van groot belang.
Specifiek HR-beleid moet afgeleid zijn van de algemene organisatiestrategie. Dat lijkt logisch, maar is dit in de praktijk ook altijd zo? En kan het in bepaalde gevallen wenselijk zijn dat er juist geen direct verband is tussen beide strategieën? Hoogleraren Rob Vinke en Jaap Paauwe en HR-manager Erik Goldsteen discussiëren over de toegevoegde waarde van een HR-strategie.Kamerfracties uitten eind vorig jaar de vrees dat het personeelstekort bij Defensie een eventuele verlenging van de missie in Uruzgan in gevaar zou kunnen brengen.
Er wordt veel gezegd en geschreven over de impact van HRM op bedrijfsprestaties. Maar wat weten we nu eigenlijk over deze causale relatie en wat moeten we ermee? Wij zijn in verwarring. U misschien ook. Daarom zijn we ‘verhaal gaan halen’ bij iemand die zijn onderzoekscarrière heeft gewijd aan dit vraagstuk.
Corus in IJmuiden werkt er hard aan een plek te veroveren tussen de beste staalbedrijven ter wereld. Dat vereist continu investeren in technologie, mensen en kennis. Instrumenten ontwikkelen om kennis systematisch te borgen, technisch onderwijs stimuleren én een constante instroom, het is allemaal van strategisch belang. Met Geert-Jan Haveman als Directeur HR heeft Corus op die terreinen veel bereikt. Maar nog niet genoeg. “Te weinig mensen realiseren zich hoeveel internationaal perspectief een technische opleiding biedt.”
De perikelen rond ABN AMRO vormen de komende jaren ongetwijfeld een interessante casus tijdens HR-managementopleidingen. Een zwaar getraumatiseerde interne organisatie waar het vertrouwen ver te zoeken is, evenals het ooit zo trotse wij-gevoel. Brei dat maar eens recht als HR-strateeg. Er zullen beslist enkele jaren voor nodig zijn, zeggen oud-ABN AMRO-topbestuurder Pauline van der Meer Mohr en bedrijfscultuurdeskundige Peter van den Boom, maar de ontstane schade valt te herstellen.
Vanaf het moment dat Paul-Peter Feld in dienst trad bij Xerox Nederland heeft hij het begrip kleur binnen het concern langzaam maar zeker een nieuwe dimensie weten te geven. Zijn presentatie ‘From black and white to a colorful approach’ deden op het Amerikaanse hoofdkantoor in Norwalk alle bellen rinkelen. “Voor mij slaat kleur in de eerste plaats op mensen.”
Het glazen plafond is helemáál geen bedenksel van hetold boys networkom vrouwen van topposities in het bedrijfsleven te weren. Nee, het bestaat niet eens, maar zit uitsluitend tussen de oren van vrouwen die niet durven kiezen om én een gezin én een carrière op te bouwen…
Multinationals met persoonlijke aandacht voor het individu. Er zijn er genoeg die vinden dat dit twee onverenigbare grootheden zijn. Die kennen overduidelijk Herna Verhagen van TNT niet. Sinds ruim een jaar is deze topvrouw Managing Director Group Human Resources bij de express- en postgigant en blijken een persoonlijke aanpak en keiharde businessdoelen onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Mijn passie is mensen. Samen iets realiseren, daar word ik blij van.”
In de HR-wetenschap geeft eenfitaan in hoeverre organisaties HR-instrumenten hebben afgestemd op de organisatie. Op diverse niveaus. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt gaat het adagium ‘hoe meerfithoe beter’ echter niet op, concludeert Corine Boon in haar proefschriftHRM and fit: Survival of the fittest!?.Wat wel klopt: organisaties met een duidelijke filosofie ontwikkelen het meest samenhangende personeelsbeleid.
Chemieconcern DSM onderging na 1998 een ongekende metamorfose, van petrochemieconcern naar producent van onder meer hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. HR speelde daarbij een cruciale rol. Maar nog is HR-directeur Ben van Dijk niet klaar. “Als het hoofdkantoor in Heerlen een afspiegeling is van onze internationale werkvloer, dan zeg ik: dan is het mooi.”
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling