Slechts bij een krappe veertig procent van de Nederlandse 200+ bedrijven zit er een HR-functionaris in de raad van bestuur, zo blijkt uit internationaal onderzoek. Zo’n beetje het slechtste percentage in Europa. “Geeft niks,” concludeert Job Hoogendoorn, Rotterdam School of Management, over de vaak ietwat gefrustreerde ambitie van veel HR-mensen om in de absolute top te komen. “Buiten de Raad van Bestuur kun je veel makkelijke onafhankelijk blijven.” Over intuïtief HR, het vergeten van de achterban en onbegrip dat HR de laatste jaren niet in het beklaagdenbankje bij fraudegevallen heeft gestaan.
De Braziliaanse ondernemer en bestsellerauteur Ricardo Semler lapt conventionele regels van organisaties al jaren succesvol aan zijn laars. Dominique Haijtema – die de afgelopen jaren vele managementgoeroes en wereldleiders interviewde – had een gesprek met Semler: “Als je op maandagochtend een slecht humeur hebt hoef je van mij niet te komen werken.”
Door de economische crisis houden organisaties het rendement van kostbaar talentmanagement strenger tegen het licht. Gevolg: talentmanagement door professionele selectie-instrumenten verliest terrein. Managers gaan weer zelf talentvolle medewerkers scouten en binden, waarbij de persoonlijke klik doorslaggevend is.
Waar is de baas nog een ouderwetse baas? In welk land is de cultuur op de werkvloer het platst? Zijn Duitse managers écht zo autoritair en Nederlanders écht zo democratisch? Catherine Gall en Beatriz Arantes deden uitgebreid onderzoek naar de bedrijfscultuur in zes Europese landen en troffen opmerkelijke verschillen.
Waarom is het voor HR zo moeilijk in de boardroom te komen en de strategie van de organisatie werkelijk te beïnvloeden? De oplossing lijkt erin gelegen uit de introverte schulp te kruipen en de vleugels uit te slaan naar de toekomst. Daarvoor is moed en doorzettingsvermogen nodig. Een inkijkje vanuit het perspectief van de psychologie van de HR-leider.
KLM heeft wereldwijd een reputatie als het gaat om kwaliteit en innovatie. Maar ook op het gebied van Corporate Social Responsibility (CSR) is alleen het hoogst haalbare goed genoeg, bepaalden de topmannen van KLM en Air France bij de fusie van de twee luchtvaartmaatschappijen. CSR-bazin Elfrieke van Galen: “Je CSR-beleid slaagt alleen als je thema’s aanpakt, waar de organisatie écht invloed op heeft.”
Bankdirecteuren die worden bedreigd door woedende mensenmassa’s. Politici die schande spreken van de beloningsexcessen in de financiële sector, zorg en woningcorporaties. Boze beleggers die zich keren tegen de bonusplannen van bestuurders. De bonusdiscussie is de laatste maanden ontaard in een ware volkswoede. Hoe moeten organisaties nu verder met hun beloningsbeleid?
Bezuinigingen, massaontslagen, faillissementen: de recessie slaat hard toe. Juist nu is de rol van HR groter dan ooit. En juist nu is een gestroomlijnde HR-afdeling van levensbelang. Van traag, omslachtig en ondergewaardeerd naar efficiënt, dynamisch en waardevol.
De kosten van mentale problemen bij werknemers worden grosso modo geschat op drie tot vier procent van het bruto nationaal product. Reden genoeg om er meer aandacht aan te besteden, betoogt Rifka Weehuizen. Ze promoveerde recentelijk aan de Universiteit Maastricht op een studie die aantoont dat economen ten onrechte de mentale gesteldheid van werknemers grotendeels negeren.
Steeds meer financials komen op plekken terecht die vroeger steevast werden bemand door traditionele HRM’ers. DeWall Street Journalnoteerde de CFO zelfs met stip op nummer één als nieuwe discipline binnen HR. Nieuw in de lijst van Ebita, Ebida, ROS, ROI is RoHC: Return on Human Capital. “Als Finance alle meetbare HR-gegevens heeft, wat blijft er dan voor bewegingsruimte voor HR over?”
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling