Werknemers die te maken krijgen met een reorganisatie ervaren vaak dat de organisatie hun verplichtingen wijzigt zonder dat ze daarin worden gekend. Hun zogenoemde psychologische contract wordt geschonden en werknemers gaan zich negatief gedragen of verlaten het bedrijf.
Bonussen verduurzamen lijkt de nieuwe trend te zijn in het beloningsbeleid van grote Nederlandse multinationals. Inmiddels heeft een zevental bedrijven deze keus gemaakt. Maar welk deel van de bonus maak je duurzaam? En welke criteria hanteer je daarbij? HR Strategie sprak met Ben van Dijk Executive Vice President Strategic Projects bij DSM over het hoe en waarom van duurzaam belonen.
De discussie over de bonussen staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Voorstanders van dit flexibel beloningssysteem gebruiken steeds opnieuw dezelfde argumenten om het systeem in stand te houden. Maar zijn deze argumenten wel op feiten gebaseerd? HR Strategie liet vier experts aan het woord over zes stellingen.
Het HR Shared Service Center (SSC) wordt gezien als een manier om de professionaliteit en kwaliteit van de HR-dienstverlening te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Ondanks de populariteit van het concept zijn de succesverhalen op één hand te tellen.
Een dalende olieprijs, de bewezen voorraden op peil kunnen houden, en de kosten van de productie van olie en gas. Shell kampt met flinke uitdagingen. HR-directeur Lia Belilos vertelt waarom diversiteit en investeren in internationaal talent daarvoor van strategisch belang zijn. “Een divers team goed kunnen aansturen wordt key op het internationale toneel.”
Tijdens de laatste decennia werd veelvuldig onderzoek verricht naar de relatie tussen HRM en bedrijfsprestaties. David Guest, Professor in Organizational Psychology and HRM aan King’s College London, herkent in dit dynamisch onderzoeksdomein een patroon waarbij de kennis over deze relatie steeds groeit, maar waarbij vooralsnog een aantal vragen onbeantwoord blijven.
Met de overname van AXA en Zwitserleven staat Sjoerd van Keulen aan het hoofd van de tweede levensverzekeraar van Nederland, SNS REAAL. Zijn recente uitverkiezing tot ‘Topman van het jaar 2007’ komt voor velen dan ook niet als een verrassing. “Ik ben meer een aanvaller dan een verdediger.”
Jubileumbonus, vakantiegeld, ouderschapsverlof, eindejaarsuitkering. Bij Vitens worden de extra’s – en nog veel meer – compleet afgeschaft. De 1700 werknemers van de drinkwatergigant krijgen er vanaf 2011 een individueel en flexibel besteedbaar budget voor terug. Directeur HR Hank Kuit veroorzaakte deze aardverschuiving in het CAO-systeem van arbeidsvoorwaarden en lijkt zo een revolutie in de non-profit te ontketenen.
Dat het Nederlandse bedrijfsleven vergrijst weten we inmiddels wel, maar het bleek ook weer uit de Vergrijzingsmonitor 2010: ruim 60 procent van de Nederlandse organisaties gaf aan dit te voorzien. Er zijn echter ook bedrijven die hier niet meer op hoeven te wachten, daar is vergrijzing een probleem dat nú moet worden opgelost. En wat doe je met medewerkers die te lang dezelfde functie bekleden?