Logo
 • Opinie
 • 31 oktober 2019

Word stress de baas

Stressklachten en burn-outs komen steeds vaker voor. Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door stress. In het mkb is verzuim door stress zelfs de nummer één reden van ziekmelding. Een medewerker is bij stressklachten of een burn-out vaak langer ziek. Het kan lastig zijn om uw medewerker weer gezond en gelukkig aan het werk te krijgen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Wat kunt u als werkgever doen om stress bij uw medewerkers te voorkomen?

Toon betrokkenheid

Weet wat er speelt in uw bedrijf. Niet alleen op het gebied van werk, maar ook in het leven van uw medewerkers. Door op de hoogte te zijn en blijven, kunt u eerder problemen signaleren.
Wist u dat het helpt om regelmatig even een gezellig praatje te maken met uw medewerkers? Dit biedt de kans om het over meer te hebben dan werk alleen. En op die manier merkt u het sneller als iemand niet lekker in zijn vel zit. Toon belangstelling en vraag uw medewerker hoe het gaat, op de werkvloer en thuis. Uw medewerkers stellen uw betrokkenheid op prijs en u creëert hiermee een vertrouwensband.

Ga bewust om met leiderschap

Wist u dat uw manier van leidinggeven van grote invloed is op het werkplezier en de productiviteit van uw personeel? Ga eens na bij uzelf hoe u leiding geeft:

 • Bent u benaderbaar?
 • Staat u open voor nieuwe ideeën of kritiek?
 • Voelen uw medewerkers zich prettig bij u?
 • In hoeverre motiveert én ondersteunt u uw medewerkers om gezond en vitaal te blijven werken?
 • Hoe ervaart uw personeel de werkdruk?

Nuttige vragen die soms best confronterend kunnen zijn. Vermoedt u dat uw medewerker stress heeft door een hoge werkdruk? Handel dan proactief en ga hierover met uw medewerker in gesprek. Wij hebben er een handige gesprekswijzer voor gemaakt.

Maak een vitaliteitsscan

Wat kunt u als werkgever nog meer doen als het gaat om langer doorwerken na 67 jaar, bredere inzetbaarheid en vitaliteit van uw medewerkers? U kunt samen met hen werken aan hun duurzame inzetbaarheid. Met een vitaliteitsscan brengt u onder andere in kaart hoe gezond en vitaal uw medewerkers zijn. De scan richt zich op zes onderdelen:

 • uw visie op vitaliteit;
 • arbeidsomstandigheden;
 • gezondheid;
 • inrichting functies;
 • gezond gedrag;
 • evalueren en verankeren.

Aan de hand van vragen, die u met ja of nee beantwoordt, ziet u direct hoe u en uw medewerker op deze onderdelen scoren. Naar aanleiding van het resultaat kunt u maatregelen nemen om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van uw medewerker te verbeteren.

Check de werkplek

Kijk eens kritisch naar de werkplek van uw medewerkers. Is die comfortabel en veilig genoeg? Is er een goede balans tussen ontspanning en werk binnen uw bedrijf? Een goede werkplek zorgt ook voor minder stress. Een voorbeeld is de kantoortuin waarbij sprake is van geluidsoverlast. Door bijvoorbeeld geluidswerende schotten te plaatsen en grote planten neer te zetten, wordt geluid gedempt.  Een kleine aanpassing maakt soms al het verschil tussen verzuimen en niet verzuimen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.