Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2008
  • Lonneke Gillissen
  • Bron:

WAO’er en WAZ’er behouden lopende uitkering

Minister Donner heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, die het voor WAO’ers en WAZ’ers aantrekkelijker moet maken om weer aan het werk te gaan. De minister wil in de WAO en de WAZ vastleggen dat UWV pas vijf jaar na de werkhervatting tot definitieve schatting van het arbeidsongeschiktheidspercentage mag overgaan.

Beeld WAO’er en WAZ’er behouden lopende uitkering

Het voorstel brengt met zich mee dat de WAO’ers en WAZ’ers die een baan vinden of als zelfstandige gaan werken de zekerheid hebben dat ze de eerste vijf jaar hun uitkering niet verliezen. Na vijf jaar wordt ervan uitgegaan dat de werkhervatting is geslaagd.

 

Vijf jaar
Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling op 1 januari 2009 ingaat. Vanaf die datum kunnen werkgevers die een WAO’er of WAZ’er in dienst willen nemen ervan uitgaan dat deze werknemers gedurende vijf jaar hun lopende uitkering zullen behouden. Vanaf 1 januari 2009 geldt deze regeling ook voor werknemers die nú al met een gedeeltelijke WAO- of WAZ-uitkering bij u aan het werk zijn. De termijn van vijf jaar wordt gerekend vanaf de eerste dag waarop de werknemer loon ontving. Dus stel dat u in juli 2008 een WAO’er in dienst heeft genomen op wie de fictieve schatting van toepassing is, dan kan deze werknemer er op rekenen dat hij tot 1 juli 2013 niet te maken zal krijgen met een intrekking of verlaging van zijn uitkering.

 

Tip

Hebt u werknemers in dienst die naast het loon ook een WAO- of WAZ-uitkering ontvangen, en maken zij gebruik van de fictieve schattingsregeling? U kunt ze meteen op de hoogte brengen van het goede nieuws.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.