Logo
  • Nieuws
  • 15 november 2017
  • Bron: de Volkskrant

Eerder burn-out bij flexibel contract?

Na werkloosheid is een overspanning of burn-out de meest voorkomende reden voor een loopbaanonderbreking. Op dit moment is bij 10% van de hoogopgeleide werknemers psychologisch gezien sprake van een groot risico op ernstige overspanning of een burn-out. Daarnaast lijkt er een verband te zijn tussen burn-outs en het toegenomen aantal flexibele contracten.

Beeld Eerder burn-out bij flexibel contract?

Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, uitgevoerd onder ruim 70.000 werkende Nederlanders. Ook leeftijd heeft een nadrukkelijke invloed: onder de 36 jaar is het risico groter bij zowel mannen als vrouwen. Met name in de horeca, administratie, het onderwijs, de journalistiek en marketing en communicatie werkt een grote groep medewerkers met een groot risico op een burn-out. Het percentage burn-outs is de afgelopen twee jaar flink gestegen: 15 procent van de Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben of te hebben gehad; twee jaar geleden was dit nog 9,4 procent. Het aantal mannen met overspanning steeg in diezelfde periode van 6 naar 9 procent.

"Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een vast dienstverband minder risico lopen op een burn-out dan medewerkers met een flexibel contract," aldus Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit in de Volkskrant. "Hoe groter de inkomensonzekerheid, des te groter het burn-outrisico." Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, wijst op de aantrekkende arbeidsmarkt als oorzaak voor de groei van het aantal burn-outs. "De groei loopt synchroon met de economische groei. Mogelijk hebben mensen simpelweg meer werk, met stijgende werkdruk als gevolg."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.