Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2020

Coronavirus: wanneer moet je het loon doorbetalen?

Je werknemer is ziek, zit in quarantaine of andere (reis)beperkingen of kan door zorgverlof voor een naaste met corona niet werken. Wanneer moet je loon doorbetalen?

Beeld Coronavirus: wanneer moet je het loon doorbetalen?

Ziek

Als een werknemer het coronavirus heeft, gelden dezelfde regels als bij ziekte. De werknemer heeft dan recht op minimaal 70% van het loon met een minimum ter hoogte van het minimumloon. Bij cao of door afspraken in de arbeidsovereenkomst wordt hiervan vaak afgeweken.

Volledig voor risico werkgever

Een werkgever moet wel 100% loon doorbetalen als een werknemer vastzit op zijn of haar vakantiebestemming.

Calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof

Als een werknemer zijn kinderen moet opvangen of besmette familieleden moet verzorgen is er sprake van calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof.

Regels voor kortdurend zorgverlof zijn dat een werknemer per jaar maximaal tweemaal het aantal uur dat hij per week werkt mag opnemen. Een werknemer bouwt tijdens dit kortdurend zorgverlof gewoon vakantiedagen op. Het verlof mag niet van de vakantiedagen worden afgetrokken.

Een werknemer heeft tijdens kortdurend zorgverlof recht op 70% van het loon met een minimum ter hoogte van het minimumloon.


Wanneer een werknemer zijn werk niet kan verrichten wegens onvoorziene omstandigheden gelden de regels voor calamiteitenverlof. Een werknemer heeft gedurende de duur van het calamiteitenverlof recht op doorbetaling van het loon. Bij cao kan hiervan worden afgeweken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.