Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Baas wil niet elke zieke betalen

Ondernemers willen niet meer betalen voor langdurig ziekteverzuim dat het gevolg is van activiteiten die werknemers in hun vrije tijd hebben ontplooid. MKB Nederland presenteerde de Tweede Kamer woensdag een lijst met oorzaken van ziekteverzuim waar werkgevers niet voor willen opdraaien. Zo meldt de Volkskrant.

Beeld Baas wil niet elke zieke betalen

Het mkb zegt dat het afgelopen jaar 1,6 miljoen mensen zich ziek meldden als gevolg van een sportblessure, botbreuk tijdens de wintersport of een huishoudelijk ongeluk. De werkgever is verplicht bij uitval van een werknemer het loon twee jaar door te betalen.

 

De FNV en CNV zijn tegen het voorstel van MKB Nederland. "Er is een reden waarom we niet naar de oorzaken van ziekteverzuim kijken," zegt Yvon van Houdt van het CNV. "Het grijs gebied is groot. Ook de lijst waar mkb mee komt, is niet eenduidig. Als je op kantoor over een drempel struikelt, word je doorbetaald, maar als dat onderweg gebeurt niet?" Ook bij ziekteverzuim door openlijke geweldpleging en andere strafbare feiten willen de ondernemers hun personeel niet meer doorbetalen. 

 

In de Tweede Kamer vindt het mkb steun bij oppositiepartij SP. "Voor het mkb is twee jaar doorbetalen te lang", zegt SP’er Paul Ulenbelt. ‘Dat moet wat ons betreft terug naar zes of dertien weken. En de verzekering tegen ziekteverzuim moet door werkgevers en werknemers collectief betaald worden." 

 

Opzeggen in de eerste twee jaar van ziekte is niet mogelijk, ontbinden van de arbeidsovereenkomst wel. Of de kantonrechter de ontbinding uit wil spreken en welke met name financiële voorwaarden hij daaraan verbindt, hangt sterk af van de omstandigheden van het geval.

Producttips

Ook interessant

Whitepaper Nieuwe WGA
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.