Logo
  • Nieuws
  • 12 februari 2015
  • Lianne Bouman

Geen stapeling transitievergoeding en lopende afspraken na ontslag

Werkgevers die na 1 juli van dit jaar een werknemer ontslaan, moeten de ontslagen werknemer een ‘transitievergoeding’ meegeven. Maar als de werkgevers op dat moment ook nog gebonden zijn aan een sociaal plan of cao-afspraken over ontslagvergoeding, gaan die afspraken voor. Ze hoeven dan dus niet óók nog die transitievergoeding te betalen.

Beeld Geen stapeling transitievergoeding en lopende afspraken na ontslag

De wettelijke transitievergoeding is vanaf 1 juli 2015 alleen verschuldigd als de werknemer afziet van zijn recht op vergoedingen of voorzieningen op grond van lopende (collectieve) afspraken. Dit blijkt uit het Ontwerpbesluit overgangsrecht transitievergoeding dat  tezamen met het Ontwerpbesluit transitievergoeding voor advies aan de Raad van State wordt voorgelegd. De overgangsregeling loopt tot 1 juli 2016.

Doel en strekking ontwerpbesluit

De wetgever heeft met het Ontwerpbesluit overgangsrecht transitievergoeding beoogd om dubbele betalingen te voorkomen. Na 1 juli 2015 zijn namelijk gevallen denkbaar waarin een werknemer na het einde van zijn arbeidsovereenkomst recht heeft op een transitievergoeding en dat de betreffende werknemer daarnaast ook nog op basis van een (op 1 juli 2015 geldend) sociaal plan, collectieve arbeidsovereenkomst of op basis van individuele afspraken met de werkgever recht heeft op vergoedingen of voorzieningen. De betreffende werkgever zou in dat geval dubbel moeten betalen bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst: eenmaal langs de weg van de wettelijke transitievergoeding en eenmaal langs de weg van (collectieve) afspraken.

Transitievergoeding
Transitievergoeding: opbouw en voorwaarden
Collectief arbeidsrecht

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.