Logo
  • Nieuws
  • 12 maart 2019
  • Bron: het Financieele Dagblad

WAB: Deskundigen uiten zorgen in beraad Eerste Kamer

Dinsdag zullen deskundigen in een beraad in de Eerste Kamer hun zorgen uiten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Onder anderen Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam ziet de wet liever niet ingevoerd worden zo meldt het Financieele Dagblad.

Beeld WAB: Deskundigen uiten zorgen in beraad Eerste Kamer

De hoogleraar vindt het te vroeg om de WAB in te voeren. Aangezien "de praktijkervaringen die we hebben opgedaan na de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) niet zijn meegenomen," aldus Verhulp in het FD.

Te snel

Ook Femke Laagland, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Radboud Universiteit verbaast zich over de timing en snelheid: “De WWZ wordt geëvalueerd. Maar voordat die evaluatie rond is, begin 2021, wordt de WAB al ingevoerd.”

Hoofddocent Arbeidsrecht aan de Vrije Universiteit, Willemijn Roozendaal zal tevens haar teleurstelling uiten. Oproepkrachten krijgen meer zekerheden, maar de uitvoerbaarheid is volgens haar heel lastig. De terminologie is zeer complex. "Dat zou beter geregeld moeten zijn," aldus Roozendaal.

MKB-voorzitter Jacco Vonhof wil de wet nog even aan laten houden. Zijn advies is te wachten aangezien in november commissie Borstlap met een advies komt over de arbeidsmarkt van de toekomst.

Welvaartsverhogend

Toch zijn er ook deskundigen die tijdens het beraad positief zullen zijn over de wet. Zoals universitair docent toegepaste economie aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam, Sandra Phlippen. Zij noemt het wetsvoorstel ‘welvaartsverhogend’. Nergens is de kloof tussen vast en flex zo groot als in Nederland. Door de vakbonden en eerdere wetten. Phlippen: "Dat Koolmees daar nu iets aan doet, is goed."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.