Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2020
  • Bron: BNR | AWVN

De helft van de grote bedrijven treft maatregelen voor aanpassing van de personeelsomvang

De helft van de grote bedrijven denkt mensen te moeten laten gaan zo blijkt uit een enquête door de AWVN gehouden onder 70 grote bedrijven. Bedrijven lijken nog niet massaal over te gaan op reorganisaties. Wel is duidelijk dat door inkrimping van de flexibele schil, natuurlijk verloop, vrijwillig vertrek in combinatie met ontslagen de werkgelegenheid geleidelijk afneemt. Dit is in overeenstemming met prognoses van het CPB.

Beeld De helft van de grote bedrijven treft maatregelen voor aanpassing van de personeelsomvang

Van de bedrijven die denken hun werknemers te moeten laten gaan denkt 21 procent dit te doen door natuurlijk verloop of vrijwillig vertrek, 16 procent door minder gebruik te maken van flexwerkers en zzp'ers en 12 procent door reorganisaties.
Met name bij bedrijven met meer dan 200 medewerkers en meer is de ontwikkeling al zichtbaar aldus Jannes van der Velde op BNR Nieuwsradio. “Daar wordt de flexibele schil ingezet. Een deel van de bedrijven gaat uit van natuurlijk verloop en mensen die aan hun pensioen toe zijn of iets anders vinden op de arbeidsmarkt. Maar er zullen ook bedrijven gaan reorganiseren.”

NOW-regeling

Volgens de AWVN kan de geleidelijkheid van dit proces voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de (economische) overheidsmaatregelen zoals de NOW-regeling. Daardoor is tijd gewonnen die is gebruikt om maatregelen goed te overdenken, de omvang van (de effecten van) de economische crisis te beoordelen en goede prognoses te maken voor de personeelsbehoefte in de (nabije) toekomst.

Reinier Castelein, voorzitter van de Vakbond De Unie zegt op BNR Nieuwsradio goede hoop te hebben dat er in oktober nog steunmaatregelen komen. Maar ergens komt een moment ‘dat bedrijven zichzelf moeten redden.’ Als de NOW 3 tegenvalt, komen die reorganisaties er alsnog aldus Castelein. “Dat is het moment dat bedrijven ontslagrondes aankondigen of vrezen om te vallen. Niemand heeft deze crisis veroorzaakt of aan zien komen, dus in die zin moeten we zien er samen uit te komen. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt over onder meer winstuitkeringen.”

Bezetting op peil houden

Bedrijven treffen een scala van maatregelen om de gevolgen van de crisis het hoofd te bieden. Naast maatregelen voor aanpassing van de personeelsomvang zijn dat vooral maatregelen om de bezetting op peil te houden, zoals afspraken over opnemen van vakantiedagen en aanpassing van dienstroosters zo blijkt uit de enquête van de AWVN.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.