Logo
  • Nieuws
  • 7 september 2017
  • Bron: De Volkskrant

Social mediagedrag: Dit zijn de rechten van sollicitanten

Werkgevers mogen het gedrag op sociale media van sollicitanten niet zomaar checken. Ook gegevens van een openbaar profiel mogen niet altijd ‘voor eigen doeleinden’ worden ingezet. Dat staat in het pas verschenen rapport 'Dataprocessing at Work' van de Europese privacy-toezichthouders. De richtlijnen in het rapport zijn echter nogal ingewikkeld.

Beeld Social mediagedrag: Dit zijn de rechten van sollicitanten

De richtlijnen geven aan dat werkgevers de informatie mogen inzien en gebruiken mits deze noodzakelijk en relevant is voor de uitoefening van de baan. Ook moet de werkgever kenbaar maken dat hij de social media van sollicitanten controleert. En toestemming om als vriend te worden toegevoegd is niet rechtsgeldig gezien de afhankelijkheidsrelatie. Het Europese rapport maakt een uitzondering voor banen waar sociale media een rol spelen.

Autoriteit Persoonsgegevens

De interpretaties over deze richtlijnen lopen nogal uiteen zo meldt de Volkskrant. Zo vraagt met zich op social media af of LinkedIn ook onder deze richtlijnen valt. En ook over de controle heeft men zo zijn bedenkingen.
Volgens de VK krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens vele telefoontjes. Volgens een woordvoerder mag een werkgever best kijken op LinkedIn en andere sociale media. Mits hij ‘zorgvuldig en transparant met de informatie omgaat’. Als voorbeeld geeft hij een sollicitant die feestend met grote pupillen op Facebook staat. Het advies van de AP is om die foto niet te laten meespelen in de beslissing of je hem uitnodigt voor een gesprek. Liever heeft men dat de werkgever er bij de sollicitant naar vraagt.

Niet te snel oordelen

Ook Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij in Leiden en advocaat in Amsterdam adviseert opvallend gedrag op sociale media te bespreken met de sollicitant. “Maar dat kan alleen als iemand ook op gesprek mag komen.” Hij raadt werkgevers aan niet te snel te oordelen. “Je doet jezelf tekort als je iemand niet uitnodigt omdat hij als student een feestbeest was,” aldus de hoogleraar in de VK.
De Autoriteit Persoonsgegevens kan boetes uitdelen als zij aanwijzingen krijgt dat een werkgever de wet overtreedt. Deze kunnen onder de nieuwe wetgeving fors oplopen. Ook de Nationale ombudsman zou corrigerend kunnen optreden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.