Logo
  • Nieuws
  • 23 november 2023

CNV: honderdduizenden werkzoekenden onnodig aan de kant. 'Laat rigide diploma-eisen vallen'

Met de huidige eisen houden we honderdduizenden werkzoekenden aan de kant en lopen cruciale sectoren vast door personeelsgebrek zo stelt het CNV. Voorzitter Piet Fortuin: "Het is een kwestie van slimmer nadenken, buiten de gebaande kaders denken en selecteren op competenties en potentieel, in plaats van het blindstaren op diploma’s."

Beeld CNV: honderdduizenden werkzoekenden onnodig aan de kant. 'Laat rigide diploma-eisen vallen'

Uit onlangs gepubliceerde CBS-cijfers blijkt dat op dit moment 416.000 vacatures openstaan. Nog steeds krapte op de arbeidsmarkt dus. Maar daar staat tegenover dat ruim 1 miljoen mensen in Nederland aan de kant staan aldus het CNV.

'We moeten op een nieuwe manier naar arbeid gaan kijken'

En juist in de sectoren met harde diploma-eisen is de krapte het grootst. Piet Fortuin: "Denk aan de ICT, techniek, kinderopvang en zorg. Maar ook in de financiële dienstverlening en bij de overheid zijn de eisen star. Vaak gaat het ook om wettelijke eisen. Met als gevolg dat er schreeuwende tekorten zijn en dienstverlening minder geleverd kan worden. Dit zorgt ervoor dat Nederland steeds meer vast dreigt te lopen. Zeker nu we vergrijzen en de krapte structureel lijkt te zijn." Het roer moet om aldus Fortuin. Zowel bij werkgevers als bij de overheid. "We moeten op een nieuwe manier naar arbeid gaan kijken."

Wettelijke eisen deels terecht

Veel wettelijke eisen zijn deels terecht, zoals in de zorg erkent ook het CNV. Maar 'we schieten door in onze hang naar diploma’s en certificaten'. Fortuin: "We houden honderdduizenden mensen aan de kant die prima zouden kunnen werken. Zo heeft iedereen in de kinderopvang MBO4-niveau nodig. De opvang loopt hierdoor vast waardoor veel mensen niet kunnen werken omdat ze geen opvang hebben. Een zij-instromer met MBO2 niveau zou uitstekend kunnen ondersteunen bij de verzorging van kinderen, onder toezicht van een MBO4-medewerker. De kinderopvang heeft 30.000 extra mensen nodig. Het is een kwestie van slimmer nadenken, buiten de gebaande kaders denken en selecteren op competenties en potentieel, in plaats van het blindstaren op diploma’s."

Oudere werknemers
Blindstaren op diploma's doen werkgevers ook nogal bij oudere werknemers is de ervaring van het CNV. Zo heeft 66 procent van de 55-plussers moeite met het zoeken naar een nieuwe baan, blijkt uit eerder CNV-onderzoek. Een gemiste kans voor zowel werkgever als werkzoekende aangezien oudere werknemers 'barsten van de ervaring en opgedane competenties' aldus Fortuin.

'Veel maatschappelijke problemen vragen nu om een vernieuwende oplossing. Daar hebben we een ander type mens voor nodig maar ook een nieuwe manier om naar arbeid te kijken'

Zinloos WO-niveau

Niet alleen is er een hang naar diploma's, ook een hang naar WO-niveau voert in sommige sectoren de boventoon aldus het CNV. Bijvoorbeeld bij de overheid waar voor onder anderen beleidsadviseurs vaak WO-niveau wordt gevraagd. Dit terwijl veel maatschappelijke problemen om een vernieuwende oplossing vragen en dus om creativiteit draaien aldus Fortuin. "Beleidsontwikkeling is steeds vaker een kwestie van creativiteit. Buiten de kaders denken om oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen, denk aan migratie, klimaat en bestuurlijke vernieuwing. Creativiteit is belangrijker dan rapporten schrijven, iets dat je vooral op de universiteit leert." 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.