Logo
 • Partnerbijdrage
 • Achtergrond
 • 4 september 2023
 • Arbo Unie

Hoe blijf je ook na de vakantie ontspannen?

In de krappe arbeidsmarkt van nu loopt de werkdruk overal op. Dan is het essentieel dat medewerkers de ruimte krijgen om bij te komen en energie op te doen: dit zorgt voor fittere medewerkers en voorkomt verzuim. Daarom is vakantie zo belangrijk – daar laad je van op. Hoe houd je dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast, en kom je tegelijkertijd weer in je werkritme?

Beeld Hoe blijf je ook na de vakantie ontspannen?

Praktische tips voor een energieke nazomer

Je vakantiegevoel vasthouden

 • Plan doelbewust rustmomenten in je werkweek in. Er komen tegenwoordig zo veel prikkels op je af dat die momenten zich niet vanzelf aandienen. Die moet je dus zelf organiseren. Daarvoor hoef je niet naar een onbewoond eiland: zet op gezette tijden je telefoon en laptop uit en ontspan. Bijvoorbeeld met een boekje op de bank of een wandeling.
 • Een valkuil is dat je terugkomt van vakantie en denkt: nu ga ik alles helemaal anders doen. In de praktijk houdt bijna niemand dat vol, en dat levert weer een teleurstelling op. Kies liever een paar dingen die je wilt veranderen, zoals meer bewegen en gezonder eten en stel daar ook haalbare doelen voor op. Zo zorg je dat je je voornemens ook echt realiseert.
 • Haal herinneringen op aan je vakantie om dat ontspannen gevoel terug te halen. Daarbij werkt bijvoorbeeld een vakantiedagboekje heel goed of je foto’s die je hebt gemaakt om de reis levend te houden. En als je dat samen met collega’s doet, helpt dat hen ook om hún vakantiegevoel vast te houden.
 • Probeer – als de omstandigheden dat toelaten - weer een korte vakantie of een nachtje weg te plannen. Dan heb je iets om naar uit te kijken. Om het hele jaar ontspannen te blijven, werkt het sowieso beter om vier of vijf korte vakanties te houden dan één lange.
 • Laat je niet te veel leiden door je mailbox. Neem liever op een paar vaste momenten per dag je mails door. Dat maakt je werkdag – en je hoofd - een stuk minder onrustig.

In je ritme komen

 • Aan de ene kant is het lastig om na de vakantie ontspannen te blijven, aan de andere kant kost het vaak even om weer op gang te komen. Wat dan helpt, is heel snel iets heel concreets oppakken. Of het nou een plan van aanpak is voor een nieuw project of de bezem door je archiefkast halen. Als het maar iets actiefs is wat je kunt afvinken.
 • Dat geldt ook voor je leefgewoonten. In de vakantie ben je vaak wat minder streng voor jezelf. Je beweegt minder, eet meer, neemt een extra glas wijn. Om je goede gedrag weer op te pakken, helpt het om ook hier behapbare, haalbare doelen te stellen. Bijvoorbeeld met hulp van een gezondheidsapp om je bij de les te houden.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je medewerkers en je organisatie kan helpen ontspannen te blijven én productief te werken na de vakantie? Neem dan contact met ons op via informatie@arbounie.nl.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.