Logo
  • Blog
  • 14 maart 2022

Vier skills die HR nodig heeft om te kunnen werken in ‘een verandering van tijdperk’

HR-afdelingen hebben een steeds grotere rol in het aanjagen van verandering in de organisatie, maar hebben ze daar ook de skills voor in huis? AWVN heeft samen met de NVP gekeken naar de skills die de HR-professional van nu nodig heeft. In dit blog vier skills die onontbeerlijk zijn om het werk in een HR-team anno nu gedaan te krijgen.

De enige constante is verandering of We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Als we anno 2022 nog tegeltjes in de keuken zouden ophangen, dan stonden deze spreuken zeker in de top 10. 

Human Resources is in veel organisaties (samen met de operatie) drijvende kracht achter verandering. Preventief, met programma’s voor leren en ontwikkelen, duurzame inzetbaarheid, mobiliteit of toekomstgerichte instroom, maar soms ook meer achteraf. Dan gaat het over reorganiseren of gerichte uitstroombevordering.

HR als veranderaar, maar hoe zijn we zelf veranderd?

De grotere rol van HR als veranderaar komt bij de steeds grotere rol van data in het vakgebied, krapte op de arbeidsmarkt en nabijheid behouden bij werken op afstand. Daarnaast ligt er de noodzaak voor het vernieuwen van het organisatieontwerp, zodat het bestand is tegen onregelmatige onderbrekingen van het kernproces, zoals dat in de coronajaren 2020 en 2021 meer regel dan uitzondering was.

Een belangrijke vraag die HR-teams zich te midden van al dat veranderen moeten stellen is: wat hebben wij nodig om dit succesvol te ondersteunen? AWVN en NVP (Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling) hebben deze vraag met een aantal HR-leiders van Nederlandse bedrijven opgepakt. In dit stuk laat ik zien welke vier skills de HR-professional nodig heeft om te kunnen werken in ‘een verandering van tijdperk’.

Strategie

Niet voor niets de eerste: in een continu veranderende omgeving is koers houden van groot belang. Waar richt de organisatie zich op en hoe dragen onze vernieuwingen daaraan bij? Hoe verhoudt de HR-strategie zich tot de organisatiestrategie en het uitgestippelde beleid? Past de klassieke manier van werven bij het inclusieve karakter van de organisatie? Klopt het nog als we individuele targets stellen in onze op samenwerking gerichte organisatie? Als HR in staat is deze relatie aan te brengen en zichtbaar te maken, zal de verandering consistenter en  doelgerichter zijn.

Wat heeft uw HR-team nodig? Strategisch inzicht; het hele team moet zich in het werk sterk bewust zijn van organisatiedoelen.

Innoveren

U kent ze wel, de collega’s die steeds met iets nieuws komen: een congres over Deep democracy, een app om het opleidingsbudget te distribueren of een netwerkbijeenkomst die naadloos aansluit bij de actualiteit. HR heeft een voorbeeldrol om verandering aan te jagen én leuk te maken. Ze kan een voorbeeld zijn door zélf te vernieuwen, verkennen en proberen.
Wat heeft uw HR-team nodig? Verkenners die zichtbaar het voorbeeld geven en innovatie de organisatie in helpen. In het team helpt het als collega’s hiervoor openstaan en meebewegen.

Verbinden

Het maken van strategische keuzes vraagt soms om het doorbreken van bestaande patronen. Innovatie is nieuw en kan niet op een veilige geschiedenis rekenen die voor medewerkers vertrouwd voelt. Daarom is het nodig dat HR mensen rond de nieuwe richting kan samenbrengen.  HR moet in staat zijn om een verbinding te maken met medewerkers door het verhaal van de organisatie met de toekomst in verband te brengen.
Wat heeft uw HR-team nodig? De vaardigheid om verhalen te vertellen, te enthousiasmeren en het interne samenwerken te versterken.

Doelgericht

Het belang van focus is groot, in alle snelheid is het niet meer denkbaar dat je tijd besteedt aan niet-essentiële activiteiten. Op basis van de strategische keuzes moet het team een scherp beeld hebben van de prioriteiten en belangen.
Wat heeft uw HR-team nodig? Open kunnen communiceren met elkaar: waarom deden we dit ook alweer? Waar sluit dit aan bij de HR- of organisatiedoelen en is dat nog steeds zo?

In onze verkenning naar de HR-skills van de toekomst onderscheiden we drie HR-profielen: de HR-leader, de HR-expert en de HR-businesspartner. Bovengenoemde belangrijke eigenschappen hebben in de verschillende HR-rollen een verschillend belang, toch zijn ze op elk niveau nodig.

Meer weten over de HR-profielen van de toekomst?

Op basis van de verkenning met HR-leiders en de inhoudelijke kennis van AWVN-adviseurs hebben wij drie competentieprofielen opgesteld. Meer informatie over de competentieprofielen

Dit blog is oorspronkelijk gepubliceerd op AWVN.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.