Leren omdenken met Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken is al niet zo nieuw meer. Sommige organisaties komen er zelfs alweer van terug, terwijl andere er juist nét druk mee bezig zijn. Wil je Het Nieuwe Werken echt laten slagen, zodat de organisatie én de medewerkers er plezier van hebben, dan weten we inmiddels dat je een cultuuromslag nodig hebt. Hoe leid je Het Nieuwe Werken in goede banen?
Het Nieuwe Werken gaat verder dan een kantoortuin inrichten en medewerkers een VPN-verbinding geven. Het is een complete verandering van de manier van werken. Er gelden nieuwe spelregels om effectief te werken. Behalve dat medewerkers de mogelijkheid hebben hun taken tijd- en plaats onafhankelijk uit te voeren, houdt het ook in dat ze vrije toegang krijgen tot kennis, ervaring en ideeën die in de organisatie aanwezig zijn. Dat wordt steeds makkelijker, naarmate de technologie voortschrijdt die alles en iedereen met elkaar verbindt. Maar Het Nieuwe Werken vraagt ook om een andere manier van leidinggeven. Leidinggevenden moeten meer gaan sturen op resultaat dan ze gewend waren. Meer gaan coachen en juist de controle loslaten, terwijl ze wel verantwoordelijk blijven.
De kunst van het verbinden
Deze veranderingen staan niet op zichzelf, maar hangen nauw met elkaar samen. Het is dan ook de kunst om ze integraal in te voeren. Daarvoor heb je mensen nodig die sturen op verbinding, bijvoorbeeld managers of organisatieveranderaars. Alleen al omdat Het Nieuwe Werken de interactie binnen teams complexer maakt. Hoe houd je medewerkers betrokken als ze vaker thuis of op locatie werken? Hoe houd je zicht op hun persoonlijke ontwikkeling? En hoe zorg je dat ze ook buiten de deur in een gezonde werkomgeving opereren? Dat medewerkers de balans tussen werk en privé in de gaten te houden en hun grenzen blijven aangeven? Dat is allemaal prima mogelijk als er duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen leidinggevenden en medewerkers. Als ze weten wat ze van elkaar mogen verwachten.
Alle kansen benutten
Arbo Unie biedt organisaties die alle kansen van Het Nieuwe Werken willen benutten, op verschillende vlakken ondersteuning. Zo kunnen onze A&O-deskundigen teams en leidinggevenden begeleiden, helpen met ‘omdenken’ en trainen. Daarbij leren leidinggevenden te sturen op resultaat, en de hiërarchische controle los te laten en vertrouwen te geven aan hun medewerkers. Zodat die vrij en flexibel kunnen werken. En medewerkers worden gecoacht om resultaatgericht te werken, de discipline erin te houden én om grenzen te stellen. Ook onze ergonomen en arbeidshygiënisten kunnen een rol vervullen, bijvoorbeeld om je werkplek(ken) op afstand en werkhouding ook daar te optimaliseren.