Logo
  • Achtergrond
  • 25 januari 2022
  • HFMtalentindex

De menselijke factor van Business Agility

Business Agility is het vermogen van een organisatie om zich snel aan te kunnen passen aan de veranderingen in de markt en flexibel te reageren op de wensen van de klant. Niet zo gek dus dat Business Agility in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden en de term niet meer weg te denken is uit de boardroom. "We moeten meer agile worden", hoor je binnen menig MT. Maar toch krijgt een cruciaal aspect vaak nog veel te weinig aandacht: de menselijke factor.

Beeld De menselijke factor van Business Agility

De ingrediënten van een agile organisatie 

De ontwikkelingen in de markt gaan steeds sneller. Ben je als bedrijf niet voldoende ingericht om mee te bewegen met interne en externe veranderingen? Dan zal je uiteindelijk stilstaan. Ondanks deze stagnatie in groei, zijn er toch nog heel veel bedrijven die te stug zijn om te groeien. Ze willen wel, maar het lukt niet. Ze weten dat het anders moet. De organisatie in het bedrijf moet anders, het moet flexibeler. Ze proberen meer 'agile' te worden door de organisatie minder strak in te richten en de hiërarchische structuur los te laten. Uiteindelijk zijn dit natuurlijk hele goede ontwikkelingen, maar dan ben je er nog niet. Bij het agile maken van een organisatie vergeet men vaak een cruciaal aspect: de menselijke factor. De vraag is namelijk niet hoe agile het bedrijf is, maar hoe learning agile de medewerkers zijn.

Jouw mensen maken de organisatie wendbaar 

Ondernemingen worden gerund door mensen. Je kan de verandering van structuur en werkwijze wel bedenken, maar uiteindelijk ligt het slagen hiervan bij het in de praktijk brengen door de medewerkers. Dat lukt niet zomaar. Aan de basis van Business Agility ligt dan ook de Learning Agility van de medewerkers. Wil jij je organisatie meer agile maken? Begin dan met het in kaart brengen van de Learning Agility van je medewerkers. Je krijgt hierdoor inzicht in hun vermogen om in nieuwe omstandigheden snel effectief gedrag te ontwikkelen. Je weet precies wie er in staat is om plannen snel bij te kunnen stellen en wie het in zich heeft om het bedrijf te helpen zich continu aan te kunnen passen aan marktomstandigheden. Een agile organisatie doet nu eenmaal een heel ander beroep op medewerkers dan een traditioneel ingerichte organisatie.

Business Agility volgt vanzelf

Zodra jij de Learning Agility van je medewerkers in kaart hebt gebracht, maakt het niet meer uit of en wanneer er op veranderingen moet worden ingespeeld. De medewerkers met een hoge Learning Agility gaan hier namelijk van nature goed mee om, zij zullen de lead nemen en de veranderingen organisatorisch vormgeven. De enige verandering die je hiervoor moet doorvoeren zit dus verstopt in het HR-beleid: iedere medewerker moet een minimale Learning Agility in huis hebben. Alleen zo krijgt Business Agility een kans van slagen.

Meer informatie over Learning Agility

Ben jij klaar om het HR-beleid binnen je organisatie aan te passen? Wil jij graag een bedrijf hebben die klaar is voor de toekomst? Neem contact op met onze adviseurs (085 401 50 50) om de Learning Agility van jouw mensen in kaart te brengen.

Assessio is gespecialiseerd in strategische HR met digitale oplossingen voor ruimdenkende werving en ontwikkeling. De online assessments en tools bieden de HR-professional datagedreven inzichten over kandidaten en medewerkers. De tools anticiperen op werkprestaties, identificeren potentieel en matchen organisaties met de juiste kandidaten. Bij Assessio willen ze het traditionele recruitmentproces op zijn kop zetten en oude patronen en gewoonten uitdagen. Het identificeren van talent mag niet aan het toeval worden overgelaten: finding talent is not magic, it’s science.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.