Logo
  • Nieuws
  • 17 juli 2014
  • Willem Dercksen

Werknemers zijn veelal gelukkig met hun baan

Bijna 6 op de 10 Nederlandse werknemers vinden dat zij de perfecte baan hebben en bijna 7 op de 10 vinden dat hun baan heel goed aansluit bij hun opleiding. In de overheidssector vinden zelfs 8 op de 10 werknemers dit laatste.

Beeld Werknemers zijn veelal gelukkig met hun baan

Dit en meer blijkt uit het onderzoek voor de Randstad WerkMonitor, uitgevoerd door Blauw Research onder 810 werkenden in Nederland.

Hoewel de meeste werknemers dik tevreden zijn over hun baan, zou 54 procent toch een andere baan overwegen als ze elders beter kunnen verdienen. 58 procent zou dit doen voor betere carrièremogelijkheden en 46 procent zou dit overwegen als die baan nog beter bij hun opleiding past.

Toeval

Opmerkelijk is ook dat 53 procent van de werknemers bij toeval in hun eerste job is gerold. Niettemin zijn ook zij vaak erg tevreden over die baan. Verder denkt 55 procent van de werknemers zonodig binnen zes maanden een nieuwe baan te kunnen vinden. Zij vinden ook dat hun eerste baan het verdere verloop van hun loopbaan niet bepaalt.

Tijdelijk werk als opstapje

Maar liefst drie kwart van de werknemers ziet tijdelijk werk als opstap naar een vaste baan. Ongeveer evenveel werkenemers (78 procent) zouden een uitzendbureau inzetten om tijdelijk werk te vinden. “Anders dan wat wel eens wordt beweerd, is tijdelijk werk nadrukkelijk niet voorbehouden aan jongeren. Ook dertigers, veertigers en zelfs vijftigers zien flexwerk als een ideale opstap naar een nieuwe vaste job”, zegt algemeen directeur Chris Heutink van Randstad Nederland in reactie op de uitkomsten van het onderzoek.

Switchers
In het tweede kwartaal van 2014 heeft 15 procent van de werknemers een andere functie en/of werkgever gekregen. Dat is evenveel als in het eerste kwartaal. De meeste switchers (38 procent) zijn van baan veranderd vanwege organisatorische omstandigheden, 21 procent deed het voor de afwisseling en 20 procent ging ‘een deurtje verder’ voor betere arbeidsvoorwaarden.

HR Praktijk Diner 2014

Hoe kunt u nu en in de komende jaren inspelen op de veranderingen binnen en buiten de organisatie? Combineer het nuttige met het aangename: tijdens het HR Praktijk Diner op 16 september in Amsterdam komen experts en vakgenoten samen. Op het menu staan: talentmanagement, strategische personeelsplanning, leiderschap, employer branding, duurzame inzetbaarheid en job crafting. Ervaar de unieke tafelsetting, een programma op maat en een diner van topkwaliteit. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.