Logo
  • Nieuws
  • 12 juli 2012
  • Mariel Hovemann

Werken in zorg onaantrekkelijk door flexcontracten

Het grote aantal flexcontracten maakt de zorgsector minder aantrekkelijk om in te werken zo blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV onder 889 zorgmedewerkers.

Beeld Werken in zorg onaantrekkelijk door flexcontracten

 61 procent van de ondervraagden denk hier zo over. Bijna de helft (48 procent) ziet de onzekerheid van een flexcontract als een belangrijke reden om de zorg te verlaten.

 

Stress

Ruim de helft (56 procent) van de flexwerkers die aan het onderzoek van Abvakabo FNV meededen, geeft aan dat een flexcontract een negatief effect heeft op het privéleven. Bijna hetzelfde aantal (53 procent) geeft aan dat het onzekere contract stress met zich meebrengt.

Werkgevers moeten flexwerkers eerder een vast contract aanbieden om de kwaliteit van de zorg te garanderen, vindt 64 procent van alle ondervraagden.

 

Terugdringen

De vakbond wil in de cao’s afspraken maken met werkgevers om de flexcontracten in de zorg terug te dringen. “Flexcontracten hollen de zorg uit,” aldus bestuurder Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV. “Mensen worden steeds ouder, daardoor zie je dat de vraag naar zorg de komende jaren steeds groeit. Omdat extra handen aan het bed hard nodig zijn, moet een baan in de zorg juist aantrekkelijk zijn.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.