Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2012
  • Siem Kannekens

Solidariteit vaste krachten met flexwerkers kent zijn grenzen

Vaste krachten vinden dat de arbeidsvoorwaarden voor werknemers met flexibele contracten verbeterd moeten worden zo blijkt uit de Sociale Thermometer van de FNV. Maar als werknemers met een vast contract gevraagd wordt iets van hun eigen ontslagbescherming op te geven in ruil voor een betere positie voor flexwerkers, zijn zij daar massaal tegen.

Beeld Solidariteit vaste krachten met flexwerkers kent zijn grenzen

Met de Sociale Thermometer onderzoekt de FNV in aanloop naar de verkiezingen de visie van werkende Nederlanders op relevante en belangrijke thema’s. Het onderzoek wordt door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van de FNV uitgevoerd.

 

Vast contract

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dan acht op de tien vaste werknemers het een slechte zaak vindt dat flexwerkers slechtere arbeidsvoorwaarden hebben. Negentig procent van de respondenten vindt zelfs dat de positie van flexibele medewerkers moet verbeteren. Verder is 75 procent van de vaste medewerkers van mening dat flexibele medewerkers na een jaar al een vast contract moeten krijgen.

 

Solidariteit

Op de vraag of werknemers in vaste dienst minder bescherming moeten krijgen en flexwerkers meer beantwoord 65 procent negatief. Vaste krachten voelen zich dus solidair met de flexibele medewerkers maar deze solidariteit verdwijnt snel als hun eigen situatie verslechtert.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.