Logo
  • Nieuws
  • 15 juni 2012
  • Lianne Bouman

Megaboetes inlenen bij niet-geregistreerd uitzendbureau

Naar verwachting treedt op 1 juli a.s. de registratieplicht voor uitzendbureaus in werking. Dat betekent, dat als u personeel inleent van een niet in het Handelsregister geregistreerd uitzendbureau, u de klos bent. U kunt namelijk worden bestraft tot maximaal € 35.000 boete per ingeleende werknemer.

Beeld Megaboetes inlenen bij niet-geregistreerd uitzendbureau

Medio december 2010 speelde de registratieplicht al. In september vorig jaar was er sprake van invoering op 1 januari 2012. In maart 2012 ging de Tweede Kamer akkoord met het wetsvoorstel. Nu ook de Eerste Kamer op 5 juni j.l. het voorstel heeft aangenomen, is de planning de wet op 1 juli 2012 in werking te laten treden.

 

Een en ander houdt in dat vanaf 1 juli 2012 alle bedrijven die zich bezighouden met het tegen een vergoeding ter beschikking stellen van personeel verplicht is zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

 

Let op

Ook detacherings- en payrollbedrijven vallen onder de registratieplicht.

 

Boetes

  • Eerste overtreding € 12.000 per werknemer.
  • Tweede € 24.000 per werknemer.
  • Derde overtreding € 36.000 per werknemer.

 

Uitzendbureaus, detacherings- en payrollbedrijven kunnen bij overtreding door de belastingdienst en de Inspectie SZW worden gemeld bij de Stichting Normering Arbeid (SNA). Frauderende uitleenbedrijven krijgen zo niet de kans zich bij de stichting te registreren, waardoor de kwaliteit van het certificaat van de SNA niet wordt aangetast.

 

SNA-certificaat

Het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA) is het keurmerk voor alle uitzendondernemingen en (onder)aannemers van werk. Het keurmerk is gebaseerd op NEN 4400-1 en NEN 4400-2 (de Norm van de Stichting Normering Arbeid). Het certificaat van de SNA is een aanvulling op de registratieplicht.

 

Tip

U treft hier de ondernemingen aan die zijn geregistreerd bij de Stichting Normering Arbeid en voldoen aan NEN 4400-1 of NEN 4400-2. De bedrijven die zich inmiddels hebben aangemeld en bezig zijn met certificering en registratie op basis van NEN 4400, vindt u hier.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.