Logo
  • Nieuws
  • 12 juli 2017
  • Bron: Rijksoverheid

131 boetes voor uitzendbureaus en inleners

Bij controle van 500 uitzendbureaus zijn door de Inspectie SZW 131 boetes uitgedeeld voor in totaal ruim 1,3 miljoen euro. De meeste overtredingen zijn onderbetaling van de uitzendkrachten.

Beeld 131 boetes voor uitzendbureaus en inleners

De top zes branches waar misstanden worden aangetroffen zijn land- en tuinbouw, metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak. De meeste overtredingen betreffen de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Zo’n 204 uitzendkrachten werden onderbetaald, waarvan meer dan de helft (59%) Poolse werknemers waren. De Wet arbeid vreemdelingen werd 15 keer overtreden. Ook werden zeven personen werkend aangetroffen die een identiteitsbewijs gebruikten van iemand anders.

Ook inleners zijn verantwoordelijk voor de uitzendkrachten. De Inspectie SZW richt haar controles vooral op die bedrijven die zich bezig houden met allerhande malafide praktijken. Zij maken schuldig aan illegale tewerkstellingen, te lange werktijden, onderbetaling, gefingeerde dienstverbanden, arbeidsuitbuiting en belastingontduiking. Bedrijven die arbeidskrachten bij deze malafide uitzenders inhuren, kunnen zo op oneerlijke wijze goedkoper produceren en concurreren.

Malafide uitzendbureaus

In 2016 kwamen meer dan 800 meldingen binnen bij de Inspectie SZW die te maken hebben met uitzendbureaus. Het merendeel van de melders heeft de Poolse nationaliteit. De meeste meldingen gaan over arbeidstijden, loon en inhoudingen. Deze meldingen en risicoanalyses vormen de basis voor de Inspectie SZW om gericht de malafide uitzendbureaus aan te pakken.

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.