De onderhandelingen met de vakbonden over een nieuwe Cao voor uitzendkrachten zijn gestart. De ABU en de NBBU willen uitzendwerk verder verbeteren en zetten in op meer perspectief voor uitzendkrachten via de cao. Vakbond FNV pleit juist voor verandering van wetgeving.
De aanvraagperiode voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) wordt verlengd tot en met zondag 26 juli. Flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona krijgen daarmee twee weken langer de tijd om bij UWV een aanvraag te doen voor financiële tegemoetkoming. Het aantal aanvragen staat nu op bijna 19.000. De verwachting is dat meer mensen van de regeling gebruik zouden kunnen maken.
"Vroeger praatten wij met de personeelsmanagers, tegenwoordig met de inkopers. Die kopen de kopjes en schoteltjes en de laptops, en die kopen nu ook het personeel in." Deze uitspraak doet Jurriën Koops, directeur van uitzendbond ABU in de Volkskrant. Hij waarschuwt voor oprukkende platformbedrijven zoals Uber, Helpling en Deliveroo en achterblijvende regelgeving voor zzp'ers.
Uitzendkoepel ABU neemt maatregelen om discriminatie door uitzendbureaus te lijf te gaan. Uit onderzoek van Radar begin dit jaar bleek dat uitzenders in bijna de helft van de gevallen meewerken aan een klantverzoek om mensen met en Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond buiten de selectie te houden. Om dit in de toekomst te voorkomen wordt een onafhakelijk meldpunt ingesteld en worden er op periodieke basis mystery call-onderzoeken uitgevoerd door ABU.
Meer dan ooit vertrekken Nederlanders voor hun werk naar het buitenland. Dit is een flinke investering voor de werkgever, dus is het belangrijk dat de voorbereiding optimaal is. Wat komt allemaal om de hoek kijken als uw personeel gaat werken in het buitenland? De 5 belangrijkste aandachtspunten voor HR-adviseurs.
Payrollers moeten evenveel gaan verdienen als mensen met een vast contract. Ook moeten ze dezelfde bescherming krijgen. Hiertoe komen GroenLinks, SP en PvdA met een initiatiefwet zo meldt de NOS.
LinkedIn, Google, online jobboards, werkenbij-sites… Voor werkgevers zijn de mogelijkheden om via online wegen nieuwe medewerkers te vinden vrijwel ongekend. Wat betekent dit voor traditionele bemiddelaars zoals uitzendbureaus? Kunnen die worden bijgezet in het ‘museum van de twintigste eeuw’?
Bedrijven die uitzendkrachten inhuren zijn mede verantwoordelijk om een uitzendbureau in te huren dat volgens de wet- en regelgeving werkt. Bovendien kunnen zij in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld als het uitzendbureau niet alles op orde heeft.
Bij controle van 500 uitzendbureaus zijn door de Inspectie SZW 131 boetes uitgedeeld voor in totaal ruim 1,3 miljoen euro. De meeste overtredingen zijn onderbetaling van de uitzendkrachten.
Een uitzendbureau gevestigd in de provincie Utrecht heeft een boete gekregen van de Inspectie SZW van € 578.000,-. De boete wordt opgelegd omdat het uitzendbureau voor 68 werknemers niet inzichtelijk kon maken of zij voldoende loon en vakantiebijslag hebben ontvangen voor de door hen gewerkte uren.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.