Logo
  • Achtergrond
  • 1 november 2018
  • Peter Runhaar

Ontwikkelingen die u onderschat (deel 2): van medewerker naar opdrachtnemer

Welke ontwikkelingen hebben HR-professionals nog onvoldoende op de radar? Bart Götte, Business Futurist bij FutureFlock neemt in deel 2 van deze serie de relatie tussen werkgever en werknemer onder de loep. 'Je werknemer wordt veel meer ondernemer dan je denkt.'

Beeld Ontwikkelingen die u onderschat (deel 2): van medewerker naar opdrachtnemer

Er voltrekt zich een enorme verandering in de relatie tussen werkgever en werknemer, en die verandering speelt zich nog veel te veel af onder de radar, vertelt Götte: “HR is nog heel erg gericht op het medewerkersperspectief: ‘Hoe komen mensen binnen en hoe binden we die mensen’. Maar er is een gigantisch snelle ontwikkeling gaande waarin mensen niet meer medewerker zijn maar opdrachtnemer. Meer dan de helft van de werkenden zit straks niet meer in een vaste organisatie.”
Er zijn natuurlijk steeds meer zzp’ers, maar daarnaast is er een snel groeiende groep mensen die zijn inkomsten uit meerdere bronnen genereert. Götte: “TNO heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er momenteel 1,4 miljoen crowdworkers zijn, waarvan 14 procent al meer verdient uit hun eigen ondernemerschap dan uit het inkomen in loondienst. De focus van die mensen verschuift van inkomen naar inkomsten. Steeds meer mensen combineren hun baan in loondienst met eigen activiteiten. Denk maar aan alle mensen die webshops ontwikkelen, online handelen of een coachingspraktijk beginnen.

Employee branding en employee journey

Het valt mij op dat HR het altijd heeft over werknemers en nooit over die andere 50 procent, terwijl dit een nieuwe structurele ontwikkeling is die een enorme breuk met het verleden gaat veroorzaken. Het is mijn ervaring dat dit mentaal een ongelooflijke verschuiving vraagt van HR-professionals. Trajecten rondom employee branding en de employee journey zijn allemaal prachtig, maar HR moet zich realiseren dat de werknemer steeds meer ondernemer is, en veel minder afhankelijk van jou als werkgever. Er zal een omslag moeten plaatsvinden van een interne oriëntatie die heel proces- en structuurgericht is naar een externe oriëntatie. HR moet niet meer focussen op de individu, maar op de output die gerealiseerd moet worden en de vraag hoe ze dat gaan faciliteren.

Werkallocatie

Veel grote organisaties hebben moeite om die slag te maken. Je ziet issues rondom tarieven die niet meer passen en allerlei processen die niet aansluiten op de ontwikkelingen. Ontmantelen van die traditionele processen wordt een grote uitdaging. Wat je als HR kunt doen? Je kunt de veranderingen omarmen. Focus minder op de noodzaak dat mensen uitsluitend dedicated voor jou werken. Bied mensen werk aan op de manier die bij hun huidige situatie past. Maak gebruik van nieuwe platformen. Het komt er uiteindelijk op neer dat je je gaat bezig houden met werkallocatie in plaats van werknemersoptimalisatie.”

Andere delen van de serie 'Ontwikkelingen die u onderschat':

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.