Logo
  • Nieuws
  • 10 januari 2014
  • Mariel Hovemann

Jongeren binnen een jaar weer weg

67 procent van de jonge professionals in loondienst gaat binnen een jaar op zoek naar een andere baan. 80 procent van die groep verwacht bovendien dat die baan buiten hun huidige organisatie ligt zo blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2014 van Careerwise en 4YoungPeople. Aan de enquête deden 1.300 young professionals mee.

Beeld Jongeren binnen een jaar weer weg

De reden is een grotere behoefte aan werkgeluk dan ze in hun huidige baan ervaren.  Om dit geluk te ervaren blijken young professionals een sterke behoefte te hebben aan authenticiteit, zelfontwikkeling en verbondenheid met de organisatie waar ze werken. Het verlangen om authentiek te kunnen zijn, scoort het hoogst met een 9. De behoefte aan zelfontwikkeling en verbinding komen op een goede tweede plaats met een 8. Deze behoeften worden binnen het huidige werk onvoldoende vervuld.

Talent en passie

Er blijkt een sterke relatie tussen het benutten van je talent en het ervaren van geluk. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen passie en geluk. Wanneer je meer talent en passie kwijt kunt in je werk, dan leidt dit tot een lagere behoefte aan een andere baan.

Zelfstandigen gelukkiger

Verder blijkt dat jonge professionals in loondienst een stuk lager scoren op het inzetten van hun passie dan ondernemers, respectievelijk een krappe 6 versus een ruime 7,5. Ondernemers scoren dan ook significant hoger op werkgeluk, omdat zij simpelweg meer van hun talent en passie kwijt kunnen in hun onderneming. Zij beoordelen hun werkgeluk met een 8, terwijl jonge professionals in loondienst zichzelf net een 6 toekennen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.